Premierul italian Giorgia Meloni s-a abţinut la votul prin care liderii UE, reuniţi în summit la Bruxelles, au nominalizat-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat de preşedinte al Comisiei Europene, însă a votat împotriva numirii fostului premier portughez Antonio Costa ca preşedinte al Consiliului European şi a prim-ministrului eston Kaja Kallas ca şefă a diplomaţiei UE, transmite ANSA, preluat de Agerpres.
Ea şi-a reiterat opinia că acordul între cele mai mari grupuri pro-UE din Parlamentul European contravine voinţei exprimate de electoratul european la recentele alegeri, la care dreapta a înregistrat câştiguri şi grupul ei ERC (Conservatorii şi Reformiştii Europeni) i-au devansat pe liberali, devenind a treia forţă în PE.
”Propunerea formulată de partidele popular, socialist şi liberal pentru noile posturi de vârf europene este greşită ca metodă şi substanţă. Am decis să nu o sprijin din respect pentru cetăţeni şi indicaţiile care au venit de la aceşti cetăţeni în alegeri. Să continuăm să lucrăm pentru a da în cele din urmă Italiei greutatea pe care o merită în Europa. Nu sunt de acord că un vot contra ne pune în pericol poziţia în UE. Ar fi ruşinos dacă ei ne-ar face să plătim pentru asta”, a spus Meloni pe reţeaua X după încheierea summitului, prelungit mult în noapte.
Premierul ungar Viktor Orban, aliatul Giorgiei Meloni, a votat împotriva lui von der Leyen, în favoarea lui Costa şi s-a abţinut în cazul Kajei Kallas.
Aprobarea din partea a doar 15 din cele 27 de state membre a fost suficientă pentru a asigura nominalizările, dar situaţia ar putea fi diferită în Parlamentul European luna viitoare, când votul secret ar putea distruge majoritatea PPE-S&D-Renew pentru cei trei.
Pentru a evita această situaţie, majoritatea ar putea fi lărgită pentru a-i include şi pe Verzi, chiar dacă Italia presează pentru includerea ERC în detrimentul Verzilor, în pofida vetoul socialiştilor împotriva ERC.