Război la graniţa României. Nu e drona, uite drona!

Război la graniţa României. Nu e drona, uite drona!

Ministerul Apărării din România a confirmat oficial, astăzi, că aseară a găsit în apropierea satului Plauru din Tulcea elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Ucraina a anunţat încă de luni că o dronă rusească s-a prăbuşit şi explodat pe teritoriul României, însă Ministerul Apărării, premierul Ciolacu şi preşedintele Iohannis au negat acest lucru atunci. 

Ministrul Apărării a precizat pentru echipa Focus că mai mulţi specialişti ai MApN au ridicat probele şi că vor face „expertize tehnice” care să permită stabilirea provenienţei acestora. ,,Bucăţi care pot fi asimilate unui echipament de tip dronă. Echipele noastre le-au luat şi le-au dus la analiză să vadă tipul de provenienţă, tot ce trebuie văzut. Asta este procedura. O să se facă suficient de repede cât să tragem toate concluziile", a declarat Angel Tîlvăr.

Potrivit unor surse guvernamentale, bucăţile de dronă găsite pe teritoriul României ar putea sa fie mai vechi şi ar putea să nu provină de la atacul aerian rusesc asupra portului ucrainean Izmail. Conform acestora, bucata se află la 100 de metri de apă, într-o zonă cu vegetaţie abundentă. ,,Dacă se confirmă că aceste elemente aparţin unei drone ruseşti, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o încălcare serioasă a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale României, stat aliat al NATO", a declarat preşedintele Iohannis.

Ucraina a insistat încă de luni că o dronă rusească s-a prăbuşit în România, deşi toate autorităţile de la Bucureşti au negat iniţial informaţia. Presa ucraineană şi mai mulţi oficiali au distribuit filmări şi fotografii care ar fi surprins momentul în care drona rusească a explodat pe malul românesc al Dunării.
O situaţie simiară a avut loc anul trecut în Polonia. Atunci, resturi de rachetă rusească doborâtă de ucraineni au căzut pe teritoriul NATO şi au ucis două persoane.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt