Putin a marcat public începutul celui de-al cincilea său mandat cu o paradă militară de Ziua Victoriei şi noi atacuri la adresa Occidentului

Putin a marcat public începutul celui de-al cincilea său mandat cu o paradă militară de Ziua Victoriei şi noi atacuri la adresa Occidentului

Rusia a marcat joi victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, la două zile după ce Vladimir Putin şi-a reconfirmat dominaţia autocrată printr-un al cincilea mandat prezidenţial, în timp ce relaţiile cu Occidentul se prăbuşesc şi mai mult din cauza intervenţiei trupelor ruseşti în Ucraina.

Discursul lui Vladimir Putin la parada militară a menţionat explicit războiul actual din Ucraina, care a fost demonizată în tandem cu Occidentul, dar a avut grijă să amintească şi de lupta Chinei împotriva Japoniei, în condiţiile în care liderul de la Beijing, Xi Jinping, se află în turneu în Europa.

„Respingem pretenţiile de exclusivitate ale oricărui stat sau alianţă. Ştim unde duc astfel de ambiţii exorbitante. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală, dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt mereu în alertă”, a avertizat Putin.

„Aş dori să subliniez faptul că Rusia nu a minimalizat niciodată importanţa celui de-al doilea front şi a asistenţei Aliaţilor. Onorăm curajul tuturor soldaţilor din coaliţia anti-Hitler, al luptătorilor din rezistenţă, al luptătorilor clandestini, al partizanilor şi curajul poporului chinez, care a luptat pentru independenţa sa împotriva agresiunii Japoniei militariste. Şi ne vom aminti mereu, niciodată, niciodată nu vom uita lupta noastră comună şi tradiţiile inspirate de alianţă”, a menţionat liderul de la Kremlin.

În condiţiile în care invazia rusă din Ucraina a intrat în cel de-al treilea an, liderul de la Kremlin a ţinut să scoată în evidenţă cel de-al treilea an al războiului împotriva lui Hitler, susţinând că sovieticii luptau singuri împotriva tuturor. „În primii trei ani lungi şi dificili ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Uniunea Sovietică, toate republicile fostei Uniuni Sovietice au luptat cu naziştii practic unul la unul, în timp ce aproape întreaga Europă lucra pentru puterea militară a Wehrmachtului”, a afirmat Putin.

El a recunoscut, pe de altă parte, pierderile grele suferite de Rusia pe frontul din Ucraina şi, la fel ca în alocuţiunea de la învestirea sa pentru al cincilea mandat prezidenţial, a subliniat că războiul a ajuns într-un moment de cotitură. „Sărbătorim Ziua Victoriei în contextul unei operaţiuni militare speciale. Toţi participanţii acesteia - cei din linia întâi, de pe linia de contact - sunt eroii noştri. Ne înclinăm în faţa statorniciei şi sacrificiului de sine, a altruismului dumneavoastră. Întreaga Rusie este alături de voi. Veteranii noştri cred în voi şi sunt îngrijoraţi pentru voi. Implicarea lor spirituală în destinele şi faptele voastre leagă de nezdruncinat generaţia de eroi ai Patriei”, a punctat Putin.

Afla mai multe despreputinparadauniunea sovietica
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt