Curtea Constituţională (CCR) a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin impunerea în 2022 a aşa-numitei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică, constând în veniturile suplimentare ale acestora rezultate din tranzacţii angro de vânzare la preţuri de peste 450 lei/MWh (prag redus între timp la 400 lei/MWh), contravine Legii fundamentale a ţării, scrie Profit.ro.
Surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că decizia CCR se aplică numai pentru viitor şi nu va avea ca efect obligarea statului la restituirea sumelor încasate deja din supraimpozitare.
Astfel, CCR a statutat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.15 şi cele ale Anexei nr. 6 din OUG nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare.
″În esenţă, Curtea a reţinut că prevederile legale criticate, care impun obligativitatea achitării contribuţiei la fondul de tranziţie energetică de către anumiţi producători de energie electrică, nesocotesc, în principal, principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituţie, şi dispoziţiile art. 45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică şi libera iniţiativă, afectând concurenţa loială şi descurajând producţia de energie din surse regenerabile″, este decizia CCR.
Date analizate de Profit.ro relevă că statul a încasat din contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică peste 13 miliarde lei în mod cumulat, în 2022 şi 2023, bani pe care i-a folosit la compensarea furnizorilor de energie şi gaze pentru costurile plafonării preţurilor finale la consumatori.
Curtea s-a pronunţat în urma reclamaţiilor mai multor producători de energie regenerabilă.
Unul dintre ei este Vatech Consulting SRL, companie controlată şi condusă de Sorina-Liana Mirea, ce operează un parc fotovoltaic cu putere instalată de 6 MW. Mirea este asociat şi administrator şi la traderul şi furnizorul de energie Energy Distribution Services SRL.
Ceilalţi, care au făcut sesizare de neconstituţionalitate într-un dosar separat, sunt 4 operatori de parcuri eoliene, cu putere însumată de aproape 47 MW. Cel mai mare, de 30 MW, este operat de Ground Investment Corp SRL, controlat indirect de Diana-Alina Teodorescu şi Elena Bălan. Următoarele 2, de câte 8 MW, aparţin Elektra Green Power SRL şi Elektra Wind Power SRL, asociaţi la ambele societăţi fiind Diana-Alina Teodorescu şi Dan George Oproescu. Cel de-al patrulea, de 0,945 MW, este operat de Endless Energy Production SRL, deţinută şi administrată de Vlad Tudorie.
În acest al doilea dosar, reclamanţii au cerut despăgubiri totale de circa 10 milioane lei, reprezentând sumele plătite drept contribuţie la Fondul de Tranziţie Energetică de la data instituirii acesteia şi până la momentul intentării procesului, în februarie 2023.
Efectele deciziei CCR nu sunt limpezi în momentul de faţă, iar motivarea acesteia nu a fost încă publicată. Contactate de Profit.ro, ministerele Energiei şi Finanţelor nu au avut nicio reacţie deocamdată.
Pe de altă parte, surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că decizia Curţii Constituţionale se aplică numai pentru viitor şi nu va avea ca efect obligarea statului la restituirea sumelor încasate deja din supraimpozitare. În plus, obligaţia de plată a contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică urmează să înceteze de la 1 aprilie 2025, odată cu actualul sistem de plafonare a preţurilor finale la consumatori, astfel că impactul ar fi doar pentru perioada rămasă până la 31 martie.
UPDATE Reacţia oficială a Ministerului Energiei:
″Ministerul Energiei ia act de decizia Curţii Constituţionale din data de 7 noiembrie 2024, prin care aceasta a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 15 şi ale Anexei nr. 6 din OUG nr. 27/2022 sunt neconstituţionale.
Decizia Curţii a relevat faptul că obligaţia de a contribui la fondul de tranziţie energetică impusă anumitor producători de energie electrică ar contraveni principiilor constituţionale referitoare la aşezarea justa a sarcinilor fiscale şi la libertatea economică.
Ministerul Energiei subliniază importanţa unei analize aprofundate a motivării deciziei pentru a înţelege pe deplin implicaţiile acesteia asupra reglementărilor şi a mecanismelor aplicabile în sectorul energetic. Odată ce motivarea va fi disponibilă, Ministerul va evalua cu atenţie toate aspectele juridice şi tehnice ale deciziei, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri pentru a pune viitorul text de lege în acord cu prevederile Constituţiei, dar şi pentru a asigura stabilitatea pieţei de energie şi continuarea protejării consumatorilor finali″.