Profit.ro: Consiliul UE recomandă României să implementeze deplin reformele asumate, inclusiv reforma fiscală

Profit.ro: Consiliul UE recomandă României să implementeze deplin reformele asumate, inclusiv reforma fiscală

Consiliul UE recomandă României să îşi respecte angajamentele asumate în cadrul planului fiscal pentru reducerea deficitului bugetar, "pentru a-şi menţine extinderea perioadei de ajustare" de la 4 la 7 ani.

România a primit acordul să coboare deficitul bugetar sub 3% din PIB pe parcursul a 7 ani în loc de 4, dar pentru acest lucru şi-a asumat o serie de angajamente în ce priveşte investiţiile şi reformele.

Printre reformele pe care România trebuie să le implementeze în acest an pentru a-şi păstra extinderea perioadei de ajustare, se află şi reforma fiscală, care ar trebui să aibă un impact la buget de 1,3% din PIB în 2025, adică 25 miliarde lei, iar măsurile să fie implementate şi să intre în vigoare cel târziu la 1 aprilie 2025, arată Consiliul UE.

Într-un răspuns transmis Profit.ro, Comisia Europeană arată că reforma fiscală face parte din angajamentele României în cadrul Planului Fiscal pe Termen Mediu, iar România trebuie să trimită până la 30 aprilie un raport cu progresele în îndeplinirea angajamentelor de reformă şi investiţii.

Regulamentul UE aplicabil prevede că dacă un stat membru care a primit o extindere a perioadei de ajustare nu respectă angajamentele privind investiţiile şi reformele care stau la baza extinderii, Consiliul, poate, la recomandarea Comisiei, să recomande o perioadă de ajustare mai scurtă. Consiliul UE este format din miniştrii statelor membre.

O scurtare a perioadei (acum stabilită la 7 ani) în care România trebuie să îşi reducă deficitul uriaş ar însemna ajustări anuale mai ample într-o perioadă mai scurtă, deci măsuri mult mai dure pe venituri (creşteri de taxe) şi cheltuieli.

În ce priveşte reforma fiscală, autorităţile din România, deşi şi-au asumat prin planul fiscal pe 7 ani agreat cu CE să implementeze reforma în primul trimestru din 2025, au transmis în mai multe rânduri că vor amâna acest demers până în iunie-iulie. Alegerile prezidenţiale sunt programate în luna mai.

CE: Reforma fiscală face parte din angajamentele României. Raport cu progresele înregistrate până la 30 aprilie

Potrivit unui răspuns primit de către Profit.ro de la Comisia Europeană, România ar trebui să transmită până la 30 aprilie Comisiei un raport asupra implementării reformelor şi investiţiilor asumate prin planul fiscal.

"Reforma fiscală face parte din angajamentele României în cadrul Planului Structural Fiscal pe Termen Mediu. Acesta se bazează pe angajamentele de reformă existente din PNRR. Reforma face parte din cea de-a patra cerere de plată în cadrul PNRR şi este programată pentru implementare în primul trimestru din 2025 în cadrul planului fiscal.

România are nevoie substanţială de consolidare fiscală, iar creşterea planificată a veniturilor guvernamentale care decurge din reforma fiscală (1,1% din PIB în 2025 şi un impact pe an de 1,7% din PIB în 2026) este un element important al strategiei de consolidare fiscală descrisă de România în planul fiscal şi aprobată de Consiliu la 21 ianuarie 2025.

Se aşteaptă ca România să raporteze cu privire la progresele înregistrate în implementarea angajamentelor din cadrul planului fiscal, precum şi a reformelor şi investiţiilor din acestea, într-un raport anual de progres până la 30 aprilie. Împreună cu raportul, România ar trebui să prezinte măsurile necesare pentru a aborda Recomandarea Consiliului în cadrul procedurii de deficit excesiv.

Pe această bază, Comisia va evalua acţiunile eficiente întreprinse de România ca răspuns la recomandarea Consiliului din 26 noiembrie 2024. Rezultatul acestei evaluări va fi făcut public ca parte a pachetului pentru semestrul european de primăvară. Această evaluare va lua în considerare măsurile luate de România pentru a-şi respecta plafonul net de creştere a cheltuielilor, care este indicatorul cheie în noul cadru de guvernanţă economică", arată Comisia în răspunsul transmis Profit.ro.

Evaluarea în cadrul semestrului european are loc (anual) în luna iunie.

Afla mai multe despreplanul fiscalcomisia europeană
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt