Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut astăzi un nou apel public către Comisia Europeană, căreia i-a cerut să asculte ″vocea raţiunii″ şi să accepte amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia, după ce un sindicat din cadrul companiei de stat s-a întâlnit cu candidatul AUR la preşedinţie, George Simion, cu care a discutat despre renunţarea la planul de restructurare şi la parteneriatul cu OMV Petrom, scrie Profit.ro.
″Prin PNRR, la 1 ianuarie 2026 ar trebui să închidem încă 1.755 MW la nivelul termocentralelor pe cărbune. De peste un an, explic Comisiei Europene că nu putem face asta, din cauze obiective. Grupurile pe gaz care ar trebui să le înlocuiască pe cele pe cărbune sunt în licitaţie, după multiple încercări nereuşite, pentru că preţul turbinelor pe gaz a explodat în ultimii doi ani″, a declarat Burduja.
Potrivit ministrului, Ministerul Energiei insistă pentru renegocierea PNRR şi amânarea termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune. El a arătat că, cu aceiaşi bani din PNRR, România va depăşi cu mult ţintele asumate pentru energia regenerabilă, prin parcuri solare, eoliene şi baterii, atingându-şi obiectivul la capitolul emisii.
″Mai mult, închiderea termocentralelor pe cărbune ar pune şi mai multă presiune pe preţuri. Între 2009-2022, România a închis peste 7.000 MW grupuri pe cărbune şi gaz — producţie în bandă, cât zece reactoare de la Cernavodă. Aşa am ajuns să importăm pe intervalele de consum de vârf. Importăm scump şi, culmea, importăm de la ţări care produc în continuare pe cărbune (Serbia, Bulgaria). Care e logica?!
Integrarea în Uniunea Europeană este cel mai bun lucru reuşit de România în ultimele decenii. Ne-a pus pe calea dezvoltării (am depăşit cu mult Ungaria şi ajungem din urmă Polonia, lucruri de neînchipuit în 1990). Trebuie să continuăm pe acest drum. În acelaşi timp, Uniunea Europeană trebuie să asculte vocea statelor membre şi vocea cetăţenilor lor. Este vocea raţiunii şi logicii, dincolo de ideologia “Green Deal” de tipul terapiei şoc. E timpul pentru Smart Deal, aşa cum am mai spus″, a conchis Sebastian Burduja.
Cu 2 zile în urmă, liderii unuia dintre sindicatele din Complexul Energetic Oltenia (CEO), Federaţia Naţională a Muncii (FNM), s-au întâlnit la Bucureşti cu candidatul AUR, George Simion.
″Privitor la CEO, înaintăm un material separat pentru faptul că sunt atâtea nereguli în CEO. Trebuie renunţat la programul de restructurare, pentru că e făcut fără cap, trebuie renunţat la parteneriatul cu OMV Petrom, pentru că este în defavoarea statului român şi împotriva CEO, pentru că nişte indivizi au încheiat un contract cu OMV Petrom în care împroprietăresc austriecii cu 400 de hectare, gropile de cenuşă, care sunt o bogăţie naţională în urma arderii în termocentralele noastre. Programul cu ce am discutat noi este public, rămâne să-l susţinem în varianta să se ţină de promisiunile făcute, privitor în special la viitorul mineritului şi energiei″, a declarat preşedintele FNM, Constantin Creţan, potrivit presei locale din Gorj.
După cum a relatat Profit.ro, patru societăţi de proiect deţinute în proporţii egale de către CEO şi OMV Petrom au semnat tot atâtea contracte de inginerie, achiziţii, proiectare şi construcţie de parcuri fotovoltaice, cu putere însumată de circa 550 MW, pe amplasamentele depozitelor de zgură şi cenuşă şi ale haldelor miniere din cadrul Complexului.
George Simion a obţinut în judeţ 49,53% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Complexul Energetic Oltenia are peste 8.000 de angajaţi.