Lattakia este una dintre cele mai lovite localităţi siriene de către cutremur, iar numărul celor sinistraţi, la care se adaugă refugiaţii din cauza războiului atinge aproape o jumătate de milion de oameni, a povestit la Prima News, chiar de la faţa locului, Riad Daher, profesor de IT. „Am apucat şi cutremurul din 1977 în Bucureşti, unde eram student la Politehnică şi stăteam în Regie. M-am speriat mai mult atunci, pentru că ieşeau aburi din conducte şi am crezut că au fost explozii, dar în Lattakia sunt mult mai multe clădiri căzute decât în Bucureşti atunci”, a mărturisit profesorul.
„Au fost adunaţi toţi refugiaţii într-un singur loc, refugiaţii de război cu cei de la cutremur şi acum se pregătesc corturi şi se adună mâncare şi haine. Deja erau lipsuri de la război, acum cea mai mare lipsă e cea de combustibil. Avem curent electric cam o oră pe zi”, a spus Daher.
„Nu avem utilaje cu care să salvăm oamenii, folosim motocompresoare manuale, dar avem nevoie de escavatoare. Măcar spitalele sunt în stare bună, mulţumim lui Dumnezeu, dar sunt pline de răniţi”, a relatat profesorul sirian.
El a spus că numărul de răniţi creşte de la o zi la alta, iar guvernatorul regiunii intenţionează să evacueze şcolile şi să trimită o parte din refugiaţi în alte localităţi.
„Sunt în continuare cutremure între 4 şi 5 grade, au mai căzut clădiri în nordul oraşului. Cutremurul a dublat complexitatea problemei deja generate de război. Deocamdată n-am primit ajutoare din afara Siriei”, a declarat profesorul.