Primul oraş din România care va avea o fabrică de producţie a hidrogenului. Un mare proiect devine realitate

Primul oraş din România care va avea o fabrică de producţie a hidrogenului. Un mare proiect devine realitate

Municipiul Cluj-Napoca face paşi concreţi pentru a deveni în scurt timp primul oraş din România care va avea o fabrică de producţie a hidrogenului.

Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, iar finalizarea este estimată pentru sfârşitul anului 2026 – începutul lui 2027.

Consiliul Local a aprobat, la finalul anului trecut, studiul de fezabilitate pentru acest proiect, iar fabrica va fi amplasată în incinta depoului Companiei de Transport Public (CTP) de pe strada Plevnei.

Coordonatorul proiectului, profesorul Bogdan Varga de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a declarat pentru Cluj24 că s-a obţinut recent avizul de racordare la reţeaua electrică, iar în prezent se lucrează la caietul de sarcini pentru licitaţie.

„În acest moment elaborăm caietul de sarcini pentru a începe procedura de licitaţie publică. Zilele trecute s-a obţinut avizul de racordare pentru alimentare cu energie electrică pentru locaţia de pe strada Plevnei şi în acest moment definitivăm documentaţia pentru caietul de sarcini.

 Am estimat 18 luni de la momentul semnării contractului pentru punerea în funcţiune a acestei staţii. Dacă toate lucrurile se aliniază, la finalul anului 2026, începutul anului 2027 vom avea prima moleculă de hidrogen produsă efectiv în locaţie”, a arătat profesorul.

Fabrica va avea o capacitate de producţie de 1.024 kg de hidrogen pe zi, cu o putere de 2,3 – 2,5 MW.

Hidrogenul va putea fi utilizat atât pentru flota de autobuze pe hidrogen pe care municipalitatea intenţionează să o achiziţioneze, cât şi de către Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca, care doreşte să utilizeze hidrogenul pentru producerea agentului termic şi de alţi utilizatori interesaţi, cum ar fi posesorii de autovehicule pe hidrogen.

Afla mai multe desprehidrogencluj-napoca
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt