Oficialii TikTok au lăsat de înţeles că nu se tem de o eventuală reglementare sau de o interdicţie în România şi spun că orice decizie ar trebui „să se bazeze pe fapte, nu pe zvonuri”. TikTok a anunţat în premieră şi câţi oameni moderează conţinutul postat de români pe reţea. Directorii TikTok spun că reţeaua NU ar trebui descrisă ca fiind „chineză”.
TikTok se află în centrul controverselor în mai multe ţări din lume: unele au interzis-o total, iar în alte regiuni şi ţări aplicaţia a fost eliminată de pe telefoanele funcţionarilor din diversele instituţii. Sunt şi în România discuţii pentru o „reglementare” a aplicaţiei, fiind invocate motive legate de răspândirea propagandei politice, scrie Hotnews.ro.
Europarlamentarul Rareş Bogdan a spus că că tinerii cad „pradă propagandei şi manipulării agresive şi perverse” care este dusă prin intermediul TikTok. Rareş Bogdan vrea o „reglementare serioasă în cazul TikTok”, dar insistă că nu este de acord cu închiderea platformei. Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt PSD, a declarat că TikTok va fi reglementat în perioada următoare, pentru a nu fi folosit în campaniile electorale din întreaga lume. „Singurul lucru pe care poţi să îl faci TikTok dacă nu se ţine de treabă este să îl închizi. Va fi reglementat sau închis”, a mai spus Romaşcanu.
„Suntem o companie transparentă, răspundem la întrebări, însă îngrijorările trebuie să se bazeze pe fapte şi date, nu pe zvonuri şi pe neînţelegeri”, spune Jakub Olek, director pentru politici publice şi relaţii guvernamentale la TikTok Europa Centrală şi de Est.
Oficiali ai companiei au fost prezenţi la Bucureşti pentru a anunţa progresul unui proiect denumit Clover (investiţii de 12 miliarde dolari), prin care aplicaţia încearcă să-i convingă pe europeni că datele nu ajung în mâna chinezilor.
TikTok, care în România are peste 7 milioane de utilizatori, a furnizat pentru prima oară date despre numărul de moderatori de „content” care se ocupă de conţinutul postat de români, totalul fiind de 136 de persoane, cu potenţial de creştere. Cei de la TikTok susţin că principalul concurent (n. a. Facebook) ar avea 35 de moderatori pentru România.
Reprezentanţii TikTok spun că, datorită măsurilor luate de companie în Europa, mai ales prin „proiectul Clover”, despre care puteţi citi mai jos, acuzaţiile aduse TikTok nu au bază. Dacă acuzaţiile sunt bazate pe date concrete, cele mai pesimiste scenarii (cu interdicţii sau reglementări dure n. a.) nu sunt posibile, spun cei de la companie.
Politica, tinerii şi TikTok
Presa din Europa a scris în ultimul timp despre partide europene de extremă dreapta care se folosesc de TikTok pentru a atrage în număr mare voturile tinerilor, care altfel nu ar fi interesaţi să meargă la vot.
„Pe TikTok există libertate de exprimare, nu trebuie să uităm asta. Poţi pune pe TikTok mesaje de genul însă nu puteţi plăti pentru a construi o campanie, iar campaniile electorale şi publicitatea politică nu sunt permise pe platforma noastră, ceea ce este diferit faţă de alte platforme unde poţi plăti şi îţi poţi face campanie. Este o diferenţă esenţială”, explică directorul pentru politici publice şi relaţii guvernamentale de la TikTok Europa Centrală.
„Preferăm să ne bazăm pe fapte, în loc de zvonuri şi speculaţii politice”, spune Jakub Olek.
Aşadar, TikTok poate fi folosit în campaniile electorale, însă nu pentru a construi şi derula campanii structurate.
Au fost exprimate şi îngrijorări legate de propaganda de multe tipuri care se răspândeşte rapid pe reţea.
„Propaganda nu-şi are locul pe TikTok şi eliminăm orice comportament care încalcă regulile şi care este periculos”, spun oficialii companiei, care însă admit că mai sunt multe de făcut. Datele prezentate de TikTok indică faptul că 96% din conţinutul care încalcă regulile este eliminat imediat, astfel încât să nu apuce niciun utilizator să îl vadă.
Aici trebuie spus că, dat fiind că se postează mult conţinut pe TikTok, este imposibil să nu rămână multe clipuri cu înjurături, cu nuditate, cu mesaje xenofobe sau care incită la ură. Soft-urile de AI nu au cum să fie perfecte şi este important ca userii care văd mesaje care-i înfurie să le dea „report”.
TikTok este criticată de mulţi pentru legăturile sale cu China, teama fiind aici în legătură cu spionajul chinez şi datele sensibile care pot ajunge la statul chinez. Cei de la TikTok neagă astfel de lucruri.