Preţurile materialelor de construcţii s-ar putea reduce semnificativ în acest an

Preţurile materialelor de construcţii s-ar putea reduce semnificativ în acest an

Investiţiile în domeniul infrastructurii au dus la o creştere a activităţii în construcţii pentru primul trimestru al acestui an. Conform specialiştilor, trendul se va menţine, în timp ce vom asista la o scădere a preţurilor materialelor de construcţii.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru al acestui an, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 43,7%, avans evidenţiat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+51,7%), lucrările de construcţii noi (+43,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+29,3%). Pe obiecte de construcţii, cel mai mare progres l-au înregistrat construcţiile inginereşti (+58%). Reducerea preţurilor vine pe fondul diminuării constante a inflaţiei din ultimele luni, dar şi a stagnării cererii.

Această tendinţă va continua şi în lunile următoare, potrivit INS. Astfel, pentru perioada mai-iulie, se aşteaptă o mărire a volumului producţiei. Acest avans al sectorului se reflectă şi într-o creştere a cererii pentru materialele de construcţii. Aceasta i-a determinat pe producători să găsească soluţiile de a rămâne competitivi pe piaţă, lucru care se reflectă într-o diminuare a preţurilor. Cele mai mari scăderi se înregistrează la cărămidă (-6%), urmată de polistiren şi gips carton (-5%), fier-beton (-4%) şi acoperişuri (-3%).

”Piaţa materialelor de construcţii este dinamică, iar aceasta implică multe provocări. Furnizorii caută în mod frecvent soluţii pentru a oferi materiale de construcţii fără a face rabat de la calitate. Companiile de profil încearcă să îşi optimizeze costurile şi negociază plata cash pentru materiale, tocmai pentru a obţine un cost mai bun şi a menţine marjele pozitive.

De asemenea, creşte cererea de produse premium pentru eficientizarea energetică, astfel încât construcţiile să îndeplinească normele nZEB (nearly Zero Energy Building). Tot pe un trend ascendent se situează şi numărul de proiecte B2B în mediul antreprenorial pentru noi linii de business, spaţii de producţie şi depozitare”, se arată într-un raport al unei platforme specializate în materiale de construcţii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt