Premierul confirmă creşterea taxelor! Ce se va scumpi odată cu majorarea TVA

Premierul confirmă creşterea taxelor! Ce se va scumpi odată cu majorarea TVA

Guvernul confirmă. TVA-ul va creşte la majoritatea produselor şi serviciilor, iar asta va însemna automat şi scumpirea lor. De la mâncare, la ieşirile  în oraş, totul ne va costa mai mult. Asta spre nemulţumirea antreprenorilor, care abia au revenit pe linia de plutire după anii de pandemie.TVA-ul de 5% pentru alimente, ieşiri la muzeu şi cinema sau pentru manuale nu va mai exista. Marcel Ciolacu vrea acum doar două cote de TVA, iar cea mai mică va fi de 9%. 

În prezent, TVA-ul de 5% este la: manuale sau cărţi, bilete la muzeeu sau la festival, activităţi sportive, alimente bio sau tradiţionale, transport în scop turistic, panouri forovoltaice, energie termică în sezonul rece sau locuinţe până în 120 de mii de euro. Noile modificări înseamnă scumpiri ale mai multor servicii, dar şi ale alimentelor. De exemplu, la produsele BIO TVA-ul va ajunge de la 5 la 19%.

Şi pentru restaurante TVA-ul va creşte cu 10 procente, în timp ce pentru cazare ar urma să rămână la 9%. Vizaţi sunt şi angajaţii exceptaţi de la plata taxelor. Cei din construcţii ar putea plăti contribuţia la sănătate, ceea ce va însemna 400 de lei mai puţin la salariul net. Aceste măsuri ar putea ajuta bugetul pe moment, însă va duce la un consum mai redus, spun specialiştii. 

Guvernul pregăteşte şi majorarea accizelor la benzină şi motorină, dar şi la tutun sau alcool, creşterea taxelor pentru jocurile de noroc, dar şi o taxă de 1% pentru case de peste 500.000 de euro.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt