Guvernul pregăteşte prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază până în luna ianuarie şi chiar vrea să introducă noi produse pe listă. O echipă FOCUS a mers într-un hypermarket pentru a vedea dacă preţul alimentelor deja plafonate la 1 august s-a modificat. La raft, haosul este legea. Unele produse sunt chiar mai scumpe, altele au acelaşi preţ ca acum trei luni. Iar românii nu simt că ar fi făcut vreo economie.
Unele produse însă, precum iaurtul, smântâna sau brânza, s-au scumpit în ultimele luni. Iar altele nici nu se mai găsesc pe rafturi. Când oamenii pun cap la cap toate preţurile reduse, în portofel nu se simte nicio diferenţă.
Unele produse au pierdut la gramaj. Aceşti cârnaţi, spre exemplu, au rămas cu acelaşi preţ, dar pachetul s-a micşorat, de la 330 de grame la 230. Şi sticlele de suc devin din ce în ce mai mici, iar preţul tot mai mare. Au fost şi cazuri în care agenţii comerciali nu au respectat prevederile plafonării şi au suportat consecinţele.
Noile produse al căror adaos comercial va fi plafonat sunt orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată şi usturoiul.
Plafonarea alimentelor pe o perioadă lungă de timp poate aduce însă probleme grave economiei, atenţionează specialiştii. Aşa cum s-a întâmplat în Ungaria.
Conform institutului de statistică, în august şi septembrie, cel mai mult s-au ieftinit făina, mălaiul, uleiul şi fructele proaspete. Pâinea, zahărul, untul, ouăle şi laptele s-au ieftinit cu mai puţin de 5%, o diferenţă de doar câteva zeci de bani.