Peste 3.000 de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă. Care sunt motivele?

Peste 3.000 de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă. Care sunt motivele?

În ultimii ani, peste 3.000 de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă. Peste 70 la sută dintre pacienţi sunt trataţi cu astfel de pastile. Banalul paracetamol şi metforminul folosit în tratamentul pentru diabet, ar putea dispărea din farmacii. La fel şi multe medicamente necesare bolnavilor de inimă sau cancer. Unul dintre motive îl reprezintă costurile de fabricare, care sunt prea mari, în comparaţie cu preţul de vânzare, care este prea mic. Singurii care au de suferit sunt pacienţii, care în lupta cu sistemul pot să-şi piardă viaţa.

Preţul medicamentelor este dat de Ministerul Sănătăţii, iar producătorii nu pot să-l schimbe. În afara preţului prea mic, se mai adaugă şi taxa clawback, factori care fac medicamentele ieftine nerentabile . Producătorii spun ca fabricarea costă mult şi nu pot să-şi recupereze cheltuielie.

SIMONA COCOŞ, preşedinte APMGR: Medicamentele care au cele mai multe vânzări cum ar fi paracetamolul, metfobinul diclfenacul, aici vor creşte preţurile foarte mult şi există pericolul că ele să dispară de pe piaţă. Nu au existat consultări cu conducerea şi aici inclusiv Comisia Europeana a greşit când a făcut estimările de impact, nu exista nicio protecţie pentru medicamentele generice ieftine.

DACIANA TOMA medic familie: Sunt medicamente de bază, sunt fundamentul terapiei pentru anumite afecţiuni şi faptul că rămân pe piaţă medicamente care sunt scumpe vor face mult mai greu de tratat anumite afecţiuni. Anumite anticoagulante orale pe care le dăm la pacienţi să nu facă infarct să nu facă accident vascular. Sunt mulţi pacienţi care nu au acces la aste medicamente şi sunt mult prea scumpe.

Reprezenţaţii pacienţilor spun că dacă aceste medicamente dispar, pacienţii vor fi nevoiţi fie să comande din altă ţară, fie online, lucru care este riscant. Alţii vor renunţa la tratament.

Farmaciştii spun că zilnic primesc zeci de telefoane de la pacienţi care aşteaptă să apară în farmacii medicamentul de care au nevoie,dar răspunsul este acelaşi: nu a sosit.

BEATRICE SPETEANU, farmacist: Medicamentele generice şi mai ales medicamentele care vin în Români au printre cele mai mici preţuri din Europa. La un moment dat exista şi pericol în ceea ce înseamnă aprovizionarea ambalajului primar sau secundar. Şi mai grav pentru prod locali va deveni imposibil să producă aceste medicamente la preţul impus de minister.

În România sunt de patru ori mai puţine medicamente generice decât în Polonia şi de şase ori mai puţine decât în Germania.Acestea conţin aceeaşi substanţă ca precum medicamentele originale.

 

Afla mai multe desprepastilemedicamenteparacetamol
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt