Percheziţii la sediile PE la Bruxelles şi Strasbourg şi la locuinţa unui colaborator parlamentar în dosarul influenţei ruse

Percheziţii la sediile PE la Bruxelles şi Strasbourg şi la locuinţa unui colaborator parlamentar în dosarul influenţei ruse

Poliţia belgiană şi franceză au efectuat miercuri dimineaţa o serie de descinderi simultane în birouri, la sediul Parlamentului European (PE), la Bruxelles şi Strasbourg, dar şi la locuinţa unui colaborator parlamentar în cartierul Schaerbeek, acuzat de procuratura belgiană faptul că a jucat un rol ”semnificativ” într-o operaţiune rusă de propagandă în PE, relatează Euronews.

Un fost asistent parlamentar, Guillaume Pradoura, al eurodeputatului german Maximilian Krah, din cadrul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD), este ”colaboratorul” vizat.

Aceste percheziţii au loc în cadrul unei anchete complexe cu privire la o presupusă operaţiune rusă de influenţare în care europarlamentari au fost plătiţi să răspândească propagandă în favoarea Kremlinului din centrul instituţiilor europene de la Bruxelles.

Procurorul belgian care a ordonat miercuri percheziţiile declară că, potrivit unor ”indicii”, colaboratorul parlamentar vizat a jucat un ”rol semnificativ” în cadrul operaţiunii ruse de propagandă.

El a confirmat că descinderile au legătură cu un caz de ”amestec, corupţie pasivă şi apartenenţă la o organizţaie criminală”.

Potrivit unor surse apropiate dosarului citate de AFP, este vorba despre Guillaume Pradoura, un fost asistent parlamentar al eurodeputatului german Maximilian Krah, din cadrul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD), în prezent asistentul parlamentar al eurodeputatului olandez Marcel de Graaff, membru al Partidului Forumul pentru Democraţie (FvD, eurosceptic, conservator).

Afla mai multe desprepeperchizitiibruxelles
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt