Patrimoniul arhitectural al Constanţei, salvat datorită demersurilor USR

Patrimoniul arhitectural al Constanţei, salvat datorită demersurilor USR

În urma demersurilor repetate făcute în ultimii doi ani de consilierii şi parlamentarii USR Constanţa, Ministerul Culturii a emis ordinul de clasare a Vilei Reginei Maria din Mamaia (fostul complex Bar Orient) drept monument istoric.

Primele demersuri pentru salvarea monumentului au fost făcute în anul 2022 când Vergil Chiţac, primarul PNL al Constanţei, a emis un certificat de urbanism care îi permitea proprietarului să demoleze complexul. Atunci, consilierii locali USR Constanţa, cu sprijinul parlamentarilor Stelian Ion şi Remus Negoi, au iniţiat un proiect de hotărâre pentru clasarea ca monument istoric a complexului Bar Orient. Astfel, patrimoniul istoric al oraşului a beneficiat de protecţie şi de şansa de a primi rangul pe care îl merită. Doi ani mai târziu, la sfârşitul lunii septembrie 2024, Ministrul Culturii a emis Ordinul pentru clasarea complexului ca monument istoric.

”Am apărat complexul arhitectural atunci când Primăria Constanţa voia sa-l transforme în moloz. Acum va fi clasat ca monument istoric. Este o victorie a normalităţii împotriva lăcomiei unor dezvoltatori imobiliari şi a nepăsării unei administraţii incompetente“, spune senatorul USR Remus Negoi, membru al comisiei de cultură din Senat.

”Protejarea monumentelor ar trebui să fie un element important al strategiilor de dezvoltare socio-culturală şi turistică şi de conservare a moştenirii istorice, iar USR va lupta în continuare pentru ca aceste lucru să devină normalitate”, spune Florin Cocărgeanu, liderul grupului de consilieri USR Constanţa.

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, declară că administraţiilor locale PSD şi PNL nu doar că nu le-a păsat de soarta patrimoniului istoric al oraşului, dar chiar au încercat să-l radă de pe faţa pământului.

”Vila Regală din Mamaia este un reper local, martor al moştenirii culturale a judeţului Constanţa şi a României, de aceea am făcut toate demersurile legale posibile ca aceasta să fie conservată şi pusă în valoare“, spune Stelian Ion.

Afla mai multe despreusrchitac
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt