Vând riscuri la tarabă sau pe internet. Odată cu creşterea numărului de cazuri de COVID au apărut tot mai multe
anunţuri cu medicamente care promit vindecarea. Şi în pieţe, printre roşii şi ceapă se vinde Arbidol- un medicament rusesc, neaprobat în Europa. Mai mult, comercianţii se transformă la nevoie şi în medici şi fac recomandări de tratament. Atenţie, însă, dincolo de ilegalitate, cei care cumpără şi iau aceste medicamente îşi riscă nu doar sănătatea ci propria viaţă.
Aşa începe discuţia cu un vânzător de Arbidol pe internet. Detaliile se stabilesc prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie acolo unde conversaţiile sunt criptate. Am reuşit, totulşi, să purtăm discuţia telefonic.
La nevoie, vânzătorul intră şi în rolul de medic.
Iar dacă prima ofertă nu a convins cumpărătorul, comerciantul are şi alt medicament disponibil. Tot anti-covid.
Şi garantează pentru calitatea acestuia dar şi al celorlalte "tratamente" pe care le vinde
Şi în pieţele din Iaşi se găseşte în continuare Arbidol. Deşi cutiile nu mai apar pe tarabe, la vedere, comercianţii le vând pe ascuns ori… aduc pe comandă.
Astfel de comercianí acţionează de obicei ca într-un fel de reţea şi ştiu exact când şi unde să-i trimită pe cumpărători
Ateţie, însă! Arbidol, la fel ca alte medicamente aduse de pe piaţa din Rusia, nu este aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului.
Nu doar eficienţa este pusa la îndoială ci şi siguranţa. Specialiştii atenţionează că este extrem de periculos, atât să
le procurăm din surse neautorizate, cât mai ales să le luăm după ureche.
Dincolo de riscurile la care ne expunem sănătatea, vânzarea de medicamente de către persoane neautorizate este
ilegală.
În luna noiembrie a anului trecut, poliţia Română a oprit în Vama Siret un lot de Arbidol+ aproximativ 7.000 de pastile, care urmau să ajungă în România.