Pământul României contribuie la declinul continentului. Ce soluţii iau autorităţile

Pământul României contribuie la declinul continentului. Ce soluţii iau autorităţile

Comisia Europeană emite un avertisment serios cu privire la starea alarmantă a solurilor din Europa, conform unui nou raport care indică faptul că între 60% şi 70% din terenuri sunt degradate, inclusiv în România. Această situaţie ameninţă nu doar producţia alimentară, ci şi eforturile de combatere a schimbărilor climatice, informează Mediafax.

Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a publicat raportul „Starea solurilor din Europa 2024”, care lansează un apel urgent pentru combaterea degradării solurilor în UE.

Raportul avertizează că 60-70% din solurile europene, inclusiv cele din România şi Republica Moldova, se confruntă cu degradarea, inclusiv eroziunea, poluarea, epuizarea nutrienţilor şi pierderea materiei organice, ameninţând capacitatea UE de a îndeplini obiectivele privind securitatea alimentară, biodiversitatea şi clima. Fără o intervenţie imediată, productivitatea agricolă şi rezistenţa climatică a regiunii sunt grav ameninţate.

Principalele ameninţări includ degradarea a 12 milioane de hectare de terenuri agricole din cauza practicilor agricole nesustenabile, a extinderii urbane şi a despăduririlor. Raportul evidenţiază, de asemenea, scăderea alarmantă a materiei organice din sol, în special în sudul Europei, exacerbând efectele secetelor şi inundaţiilor din cauza retenţiei reduse a apei.

ONG-urile, experţii şi fermierii solicită ca finanţarea climatică să fie direcţionată către micii fermieri pentru a-i sprijini în tranziţia către practici regenerative

16 ONG-uri au elaborat un document de recomandare de politici care solicită CCONUSC să faciliteze accesul fermierilor la finanţare pentru refacerea solurilor.

Propunerile esenţiale includ asigurarea accesului fermierilor la finanţări climatice pentru a adopta practici agroecologice regenerative, creşterea finanţărilor climatice pentru fermieri în vederea creării de rezervoare de carbon pe terenurile agricole, dezvoltarea infrastructurii şi a politicilor favorabile pentru gestionarea durabilă a terenurilor, mobilizarea investiţiilor private în domeniul regenerării solului şi integrarea refacerii solurilor în strategiile globale de finanţare climatică.

 

Afla mai multe despreongfermieriagricultura
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt