Péter Szijjártó, înaintea vizitei lui Orban în România: Vrem o cooperare energetică mai strânsă în perioada următoare

Péter Szijjártó, înaintea vizitei lui Orban în România: Vrem o cooperare energetică mai strânsă în perioada următoare

Buna cooperare cu România este un interes naţional absolut al Ungariei, în special în situaţia în care - datorită greşelilor repetate comise de Bruxelles - Europa se află în permanenţă în pragul crizei energetice - a afirmat luni, la Budapesta, ministrul afacerilor externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, în presa maghiară.

Potrivit unui comunicat al ministerului, în urma consultărilor purtate cu vicepremierul României, Barna Tánczos, Péter Szijjártó a precizat că buna cooperare cu România este un interes naţional absolut al Ungariei.

„Aceasta este, de asemenea, în interesul nostru economic, deoarece România este una dintre cele mai importante pieţe de export pentru economia maghiară. În plus, şi anul trecut am reuşit să stabilim un nou record al exporturilor” – a relevat ministrul ungar – adăugând că buna cooperare este de o importanţă critică şi pentru situaţia comunităţii naţionale maghiare din Transilvania, din Ţinutul Secuiesc.

„Faptul că Uniunea Democrată Maghiară din România se află la guvernare la Bucureşti ajută de obicei foarte mult această cooperare. Acesta este cazul şi acum, faptul manifestându-se şi în relaţii” – a remarcat Péter Szijjártó.

El a subliniat că dezvoltarea relaţiilor este în interesul ambelor părţi în ceea ce priveşte mai multe domenii strategice, cum ar fi aprovizionarea cu energie, în special în situaţia în care – datorită greşelilor repetate comise de Bruxelles – Europa se află în permanenţă în pragul crizei energetice.

„Comisia Europeană doreşte ca Europa să obţină energie din cât mai puţine surse, ceea ce, desigur, va scumpi energia. Dar noi menţinem o cooperare energetică corectă cu România, iar obiectivul nostru este ca această cooperare energetică româno-maghiară să fie şi mai strânsă în perioada următoare, astfel încât – în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de gaze naturale pentru Ungaria – să putem lua în considerare pentru anii următori zăcămintele de gaze naturale, care urmează să fie prospectate în România” – a spus şeful diplomaţiei maghiare.

Ministrul maghiar a mai precizat că dezvoltările infrastructurale necesare au fost efectuate şi că Ungaria poate primi momentan 2,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din România.

„De asemenea, continuăm să dezvoltăm în această manieră şi căile de comunicaţie, deoarece de cealaltă parte a frontierei trăiesc şi comunităţi maghiare, iar comunităţi româneşti trăiesc, de asemenea, aici, pe teritoriul nostru, în Ungaria” – a reamintit el.

„Aceste persoane ar dori să traverseze graniţa în mod neîntrerupt, să menţină relaţiile de familie şi de prietenie. Prin facilitarea aderării românilor la spaţiul Schengen, am pus imediat la dispoziţia oamenilor zece noi puncte de trecere a frontierei” – a adăugat Péter Szijjártó.

„Acum acţionăm pentru a construi un pod nou împreună: vrem să reconstruim podul Sfântul Gerard de peste Mureş la Magyarcsanád/Cenadu Unguresc, respectiv vrem să construim un nou punct de trecere a frontierei. În plus, am început şi proiectarea liniei de cale ferată dintre Szeged şi Timişoara, deci dorim să creăm noi căi de comunicaţie pentru a putea sprijini oamenii care trăiesc în zona de frontieră, Ungaria şi România în general, precum şi economia maghiară, respectiv cea românească” – a informat el.

Afla mai multe despreszijjártóorbanvizita
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt