Candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, prevede un proiect legislativ adoptat de către Senat şi care va fi trimis pentru dezbatere şi vot final Camerei Deputaţilor, scrie Profit.ro.
De ce este important: În prezent, legea stabileşte pentru candidaturile propuse de partidele şi de alianţele politice, precum şi pentru candidaturile independente susţinerea a cel puţin 200.000 de alegători.
Proiectul a fost iniţiat de către USR şi a fost susţinut la vot de către mai multe partide din opoziţie, inclusiv de unii senatori PNL şi UDMR, dar cum partidele de guvernământ au o majoritate mai largă în Camera Deputaţilor, este de aşteptat să nu îl promoveze foarte curând la votul final.
Proiectul mai prevede că alegerile au loc cu cel mult 100 de zile anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte şi cu cel puţin 75 de zile înainte de ziua expirării mandatului preşedintelui în funcţie. Potrivit legii actuale, alegerile au loc ”cu cel mult 3 luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte”.
Totodată, conform iniţiativei adoptate de către senatori, în cazul vacanţei funcţiei de preşedinte precum şi în orice situaţie în care se impune reluarea procesului electoral pentru alegerea Preşedintelui României, data alegerilor va fi stabilită prin hotarâre şi adusă la cunoştinţă public de Guvern în cel mult 10 zile de la data la care a intervenit vacanţa functiei sau situaţia care a determinat reluarea procesului electoral pentru alegerea Preşedintelui României.
De asemenea, începand cu 180 de zile anterior datei la care expiră mandatul preşedintelui în funcţie (nu începând cu 1 aprilie, cum prevede legea acum) şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul, care doreşte să voteze în strainatate la alegerile pentru Preşedintele României, se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate.