Sute de milioane de copii şi adolescenţi din întreaga lume se confruntă zilnic cu forme diverse de violenţă acasă, la şcoală şi în alte medii, cu efecte devastatoare pe termen lung, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) joi, 7 noiembrie, printr-un raport citat de agenţia DPA. Violenţa poate lua multe forme, de la abuz fizic în familie şi bullying la şcoală, până la agresiuni fizice, emoţionale şi sexuale, a precizat OMS.
În cele mai multe cazuri, aceste acte de violenţă se desfăşoară departe de ochii lumii. Conform statisticilor, mai mult de jumătate dintre copiii cu vârste între 2 şi 17 ani — adică peste un miliard de minori — sunt afectaţi de violenţă anual. Pentru trei din cinci copii şi adolescenţi, violenţa fizică are loc chiar în propriile case. De asemenea, una din cinci fete şi unul din şapte băieţi sunt victime ale violenţei sexuale, în timp ce între un sfert şi jumătate dintre minori suferă de pe urma bullyingului.
În plus, doar jumătate dintre copii vorbesc despre experienţele lor, iar sub 10% dintre aceştia beneficiază de sprijin specializat. Efectele pe termen lung pot include depresie, anxietate, dependenţă de tutun sau droguri, şi o performanţă scăzută la şcoală.
„Deşi, în mare măsură, violenţa ar putea fi prevenită, aceasta rămâne o realitate cutremurătoare pentru milioane de copii la nivel global, provocând traume care se propagă peste generaţii,” a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Joi, la Bogota, Columbia, s-a deschis prima conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) dedicată combaterii violenţei împotriva copiilor. Peste o sută de ţări s-au angajat să dezvolte, în decursul conferinţei de două zile, strategii de sprijin pentru părinţii copleşiţi şi programe şcolare pentru prevenirea bullyingului şi promovarea comportamentelor sociale sănătoase. De asemenea, statele participante intenţionează să crească vârsta minimă pentru căsătorie şi, în unele cazuri, să interzică în mod explicit lovirea copiilor, fie la şcoală, fie acasă.