OMS avertizează: Alcoolul creşte riscul de cancer / Solicită etichetare clară în Europa

OMS avertizează: Alcoolul creşte riscul de cancer / Solicită etichetare clară în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă cu privire la impactul consumului de alcool asupra riscului de cancer, solicitând etichetarea clară şi vizibilă a produselor alcoolice în Europa, regiunea cu cel mai ridicat consum din lume, transmite Reuters.

Un sondaj realizat de OMS arată că nivelul de conştientizare este extrem de scăzut: doar 15% dintre respondenţi ştiau că alcoolul este asociat cu cancerul de sân, iar 39% cunoşteau riscul crescut de cancer de colon.

„Deşi cancerul este principala cauză a deceselor atribuite consumului de alcool în Uniunea Europeană, nivelul de conştientizare publică privind această legătură rămâne alarmant de scăzut”, a subliniat OMS.

În România, peste 100.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

OMS cere reglementări stricte pentru industria alcoolului
OMS susţine că autoreglementarea industriei alcoolului permite utilizarea unor mesaje ambigue sau a codurilor QR care sunt ignorate de consumatori. Organizaţia propune ca băuturile alcoolice să afişeze avertismente vizibile, clare şi uşor de înţeles, similare celor de pe pachetele de ţigări.

În prezent, doar 3 din cele 27 de state membre ale UE au adoptat astfel de etichete.

SUA trage un semnal de alarmă privind consumul de alcool
Chirurgul general al SUA, dr. Vivek Murthy, a susţinut la începutul anului necesitatea afişării avertismentelor de sănătate pe etichetele băuturilor alcoolice, declarând că:
„Consumul de alcool este a treia cauză prevenibilă de cancer în Statele Unite, după tutun şi obezitate”.

Un raport oficial arată că alcoolul provoacă anual 100.000 de cazuri de cancer şi 20.000 de decese, depăşind numărul victimelor accidentelor rutiere asociate consumului de alcool (13.500).

Concluzie
OMS cere guvernelor europene să impună etichetarea obligatorie a produselor alcoolice, subliniind că lipsa de informare contribuie la creşterea cazurilor de cancer. În ciuda dovezilor ştiinţifice, majoritatea statelor UE nu au implementat încă astfel de măsuri.

Afla mai multe desprealcooletichetesua
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt