Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a aprobat pentru prima dată un test pentru diagnosticarea tuberculozei, o boală care a provocat 1,25 milioane de decese anul trecut, potrivit AFP şi Agerpres.
„Acesta este primul test pentru diagnosticarea tuberculozei (…) care îndeplineşte standardele de precalificare ale OMS”, se precizează într-un comunicat publicat joi.
Deşi OMS recomandase anterior testul Xpert MTB/RIF, noua precalificare îi permite să fie achiziţionat de agenţii ONU, cum ar fi Gavi şi UNICEF, pentru a fi distribuit în ţările cu resurse limitate.
„Această primă precalificare marchează un progres semnificativ în eforturile OMS de a extinde accesul global la teste de calitate înaltă pentru diagnosticarea tuberculozei, conform standardelor stricte de calitate şi siguranţă,” a declarat Yukiko Nakatani, directoare generală adjunctă a OMS pentru acces la medicamente şi produse de sănătate.
Această realizare subliniază importanţa instrumentelor moderne de diagnostic în combaterea tuberculozei, cea mai letală boală infecţioasă la nivel mondial.
Tuberculoza, o ameninţare globală majoră
Tuberculoza, o boală bacteriană care afectează în principal plămânii, se transmite pe cale aeriană prin tuse, strănut sau scuipat. În octombrie, OMS a anunţat că tuberculoza a redevenit cea mai mortală boală infecţioasă, depăşind COVID-19 după trei ani.
Potrivit OMS, 10,8 milioane de persoane au fost infectate cu tuberculoză în 2022, iar 1,25 milioane au murit din cauza acestei boli care poate fi prevenită şi tratată. Diagnosticarea precoce este esenţială, mai ales pentru formele rezistente la medicamente.
„Testele de înaltă calitate sunt cheia prevenţiei şi tratamentului eficient al tuberculozei,” a subliniat Rogerio Gaspar, director al departamentului de reglementare şi precalificare al OMS.
Precalificarea acestui test va facilita accesul ţărilor cu venituri mici şi medii la tehnologii moderne, contribuind la combaterea dublului impact al tuberculozei şi al rezistenţei la medicamente. Majoritatea cazurilor şi deceselor, peste 80%, se înregistrează în aceste regiuni.