Pentru că sunt atât de importanţi, trebuie să acordăm o atenţie deosebită ochilor noştri. Aşa că atunci când îi simţim roşii sau uscaţi, este bine să-i protejăm. Există câteva lucruri pe care le facem în fiecare zi şi care ne-ar ajuta să avem grijă de sănătatea ochilor.
Ochii au nevoie de protecţie pentru a funcţiona corespunzător. Există câteva obiceiuri pe care le-am putea face în fiecare zi şi care ne-ar putea ajută să avem mai multă grijă de ochii noştri.
Obiceiuri sănătoase pentru ochi
Unul din aceste obiceiuri sunt exerciţiile oculare. Exerciţiile oculare sunt un mod natural de a întări muşchii ochilor şi de a reduce oboseala oculară. Sunt foarte uşor de făcut şi nu necesită un timp îndelungat. Iată câteva exemple de exerciţii oculare:
Focalizarea la distanţe diferite: Alegeţi un obiect apropiat (la 10-15 cm) şi unul îndepărtat, alternând focalizarea pe fiecare timp de câteva secunde, timp de 5 minute.
Mişcarea ochilor în cerc: Rotirea ochilor în sensul acelor de ceasornic şi în sens invers poate îmbunătăţi flexibilitatea muşchilor oculari.
Palming: Frecaţi palmele până devin calde şi plasaţi-le uşor peste ochi pentru câteva minute. Acest lucru poate ajuta la relaxarea ochilor şi la reducerea tensiunii.
De asemenea, odihna şi somnul ajută foarte mult la menţinerea sănătăţii ochilor, pentru că ajută muşchii oculari să se relaxeze. Totodată, este nevoie să bem cât mai multă apă pentru a menţine sănătatea ochilor. La fel de utile pentru ochi sunt şi lacrimile artificiale.
Pentru protecţia ochilor este important să purtaţi ochelari care au capacitatea de a filtra radiaţiile UV şi să luaţi pauze regulate, dacă petreceţi prea mult timp în faţa ecranelor. Folosiţi regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, priviţi un obiect la 20 de metri distanţă timp de 20 de secunde pentru a preveni oboseala oculară.