Oamenii de ştiinţă au creat, în premieră, un „alt nivel” al simţului atingerii pentru pacienţii cu mâini bionice

Oamenii de ştiinţă au creat, în premieră, un „alt nivel” al simţului atingerii pentru pacienţii cu mâini bionice

Oamenii de ştiinţă au reuşit, pentru prima dată, să ofere pacienţilor cu mâini bionice un simţ real al atingerii, prin semnale transmise direct de la creier, un pas important în neurotehnologie, potrivit Financial Times. Studiul, realizat de Universitatea din Chicago, s-a concentrat pe voluntari paralizaţi, care au avut electrozi implantaţi în creier pentru a stimula senzaţiile şi mişcările braţului şi mâinii.

Participanţii nu doar că au reuşit să apuce obiecte cu ajutorul gândurilor, dar au învăţat şi să simtă formele, marginile şi mişcările acestora. Această comunicare bidirecţională între creier şi mâna bionică ridică speranţe mari pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi.

„Am ajuns la un alt nivel în domeniul atingerii artificiale,” spune Giacomo Valle, coordonatorul studiului. Aceasta presupune crearea unor senzori care permit o experienţă tactilă asemănătoare cu cea umană, folosind tehnologii avansate de implanturi. Cercetătorii au reuşit să ofere subiecţilor senzaţia de a simţi mişcarea pe degetele bionice, inclusiv să identifice literele desenate pe acestea.

Studiile vor continua să se concentreze pe îmbunătăţirea sensibilităţii pielii sintetice ale mâinilor bionice şi creşterea propriocepţiei – senzaţia de a şti poziţia membrului bionic. De asemenea, cercetătorii colaborează la un proiect de „sâni bionici” care ar putea restabili simţul tactil după mastectomie.

Paul Marasco, neurolog la Cleveland Clinic, a subliniat importanţa acestei cercetări, care deschide noi orizonturi în înţelegerea modului în care creierul procesează informaţiile tactile.

Afla mai multe despremainibionice
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt