Situaţia din România este total diferită de cea din Turcia în ceea ce priveşte clădirile cu risc seismic şi normele de construcţii, a declarat la Prima News Cristian Erbaşu, preşedintele FPSC. „În România, normativele sunt mai dure ca în Turcia. Acum depinde unde şi cât se respectă. Autorităţile trebuie să-şi asume mai multă responsabilitate în acest sector, iar opinia publică trebuie sensibilizată mai mult, altfel va uita repede dezastrul din Turcia şi Siria”, a spus Erbaşu.
Potrivit lui Dan Iancu, expert structural, clădirile ridicate după 1989, dacă sunt proiectate şi executate rezonabil ar trebui să se comporte bine la un cutremur de 7,8 grade.
„Blocurile construite înainte de 1977 sunt finanţabile foarte greu de către bănci pentru că societăţile de asigurări evită să asigure aceste clădiri. Cutremurul din Turcia a făcut ca diferenţa de preţ între cele dinainte de 77 şi cele de după să ajungă la 20 la sută”, a explicat brokerul imobiliar Dragoş Vâlceanu.
Cutremurul de ieri din Gorj nu este o surpriză, a spus Matei Sumbasacu, inginer constructor specializat în cutremure, Re:Rise, din cauza faliei din Banat.
El a explicat că ar trebui să existe o discuţie şi despre riscul ridicat de instituţiile publice, aflate în clădiri vechi. „Clădirile publice sunt şi ele periculoase, cutremurul nu face distincţie între public şi privat”, a subliniat Sumbasacu.