Netanyahu pierde puterea

Netanyahu pierde puterea

Cel mai longeviv premier din istoria Israelului este pe cale să fie înlăturat de la putere. Epoca Netanyahu ia sfârşit, după 12 ani în care acesta a ţinut frâiele ţării. O coaliţe de uniune naţională formată din 8 partide a reuşit să formeze o majorite parlamentară. Noul guvern va fi unul extrem de eteorogen. Ca o surpriză, în Executiv se vor regăsi reprezentanţi ai minorităţii arabe.

După o lungă perioadă de blocaj politic, liderul opoziţiei din Israel, Yair Lapid a reuşit să formeze o alianţă pe care nimeni nu o considera posibilă. Pentru a obţine acest lucru, Lapid a cedat funcţia de premier lui Naftali Benett, şeful unui partid naţionalist. În următorii 4 ani, aceştia vor deţine pe rând funcţia de şef al Executivului de la Tel Aviv.Aranjamentul trebuie aprobat în Parlamentul israelian în următoarele zile. Demersul este însă unul formal, aşa că mulţi contestari ai premierului Benjamin Netanyahu au ieşit deja să sărbătorească în stradă.

Pentru înlăturarea lui Netanyahu a fost necesară inclusiv cooptarea în premieră în coaliţia de guvernare a
reprezentanţilor minorităţii arabe din Knesset

Yair Lapid l-a sunt deja pe preşedintele israelian pentru a-l anunţa că a coagulat o nouă majoritate parlamentară.
Coaliţia anti-Netanyahu contează pe 62 din cele 120 de voturi din legislativ.

Partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu a câştigat cele mai multe locuri în parlament la ultimele alegeri. Nu are însă majoritate şi, pe fondul numeroaselor acuze de corupţie care planează asupra premierului, nicio altă formaţiune politică nu a fost dispusă să intre într-o alianţă cu acesta.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt