„Naşul” AI care se teme că sistemele cu inteligenţă artificială vor controla lumea: Devin supraomeneşti

„Naşul” AI care se teme că sistemele cu inteligenţă artificială vor controla lumea: Devin supraomeneşti

Informaticianul Yoshua Bengio a declarat pentru Sky News că este „ţinut treaz noaptea” de teama că oamenii ar putea construi sisteme „mai inteligente decât noi pe care nu ştim cum să le controlăm”, iar scăparea acestora din mână ar reprezenta un „risc existenţial”.

Cursa pentru supremaţia inteligenţei artificiale (AI), declanşată de recenta panică provocată de chatbotul chinez DeepSeek, riscă să amplifice pericolele existenţiale ale superinteligenţei, consideră Bengio, unul dintre „naşii” AI, potrivit Sky News.

Specialistul în ştiinţa calculatoarelor Yoshua Bengio, autor al primului Raport internaţional privind siguranţa inteligenţei artificiale, avertizează că investiţiile necontrolate în puterea de calcul pentru AI fără supraveghere sunt periculoase.

„Eforturile se îndreaptă către cine va câştiga cursa, mai degrabă decât către cum să ne asigurăm că nu vom construi ceva care să ne explodeze în faţă”, a declarat Bengio, potrivit Hotnews.

El este entuziast cu privire la beneficiile inteligenţiei artificiale pentru societate, însă îndepărtarea de la reglementarea IA de către Casa Albă a lui Donald Trump şi competiţia frenetică dintre marile companii de tehnologie pentru modele de AI mai puternice reprezintă o schimbare îngrijorătoare.

„Construim sisteme care sunt din ce în ce mai puternice; devin supraomeneşti în anumite situaţii”, crede Bengio

„Pe măsură ce aceste sisteme devin mai puternice, ele devin şi extraordinar de valoroase, din punct de vedere economic. Aşadar, atitudinea de genul „wow, asta îmi va aduce o mulţime de bani” motivează o mulţime de oameni. Şi, desigur, atunci când vrei să vinzi produse, nu vrei să vorbeşti despre riscuri”, a subliniat profesorul de la Universitatea Montreal.

Cine sunt cei trei „Naşi” ai AI

Yoshua Bengio a primit în 2018, alături de cercetătorii Yann LeCun şi Geoffrey Hinton, Premiul Turing pentru munca lor la tehnologia de învăţare profundă structurată („deep learning”), care face parte din familia metodelor de învăţare automatizată bazată pe reţele neuronale artificiale.

Cei 3 cercetători sunt numiţi colocvial „Naşii A.I.” sau „Naşii Deep learning”. Considerat „Premiul Nobel pentru informatică”, Premiul A. M. Turing este decernat anual „unei persoane alese pentru contribuţiile de natură tehnică aduse comunităţii informatice”, care „trebuie să aibă importanţă majoră de durată în domeniul informaticii”.

Premiul este numit după Alan Mathison Turing, matematicianul britanic care este considerat de mulţi oameni de ştiinţă a fi părintele informaticii teoretice şi inteligenţei artificiale.

Afla mai multe despreyoshua bengioai
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt