Marţi, 24 decembrie, sonda spaţială Parker a NASA a încercat să stabilească un record, realizând cea mai apropiată trecere pe lângă Soare, la doar 6,2 milioane de kilometri de suprafaţa astrului. Misiunea, desfăşurată în Ajunul Crăciunului, urmăreşte să dezvăluie secretele atmosferei solare şi să ofere informaţii esenţiale despre furtunile solare, care pot afecta comunicaţiile şi reţelele de electricitate de pe Pământ.
O misiune ambiţioasă
Lansată în august 2018, Parker Solar Probe este un proiect de şapte ani al NASA, menit să răspundă întrebărilor despre dinamica şi comportamentul Soarelui. În timpul apropierii, cunoscută sub numele de periheliu, sonda a atins o viteză incredibilă de 690.000 km/h, stabilind un record pentru cea mai rapidă navă creată vreodată de om.
Scutul termic al sondei, capabil să reziste la temperaturi extreme între 870 şi 930°C, a protejat instrumentele interne, menţinându-le la o temperatură constantă de aproximativ 29°C. Aceasta a permis sondei să exploreze corona solară, stratul cel mai exterior al atmosferei solare, care este de 200 de ori mai fierbinte decât suprafaţa Soarelui.
Importanţa misiunii
Unul dintre principalele obiective ale misiunii este să înţeleagă de ce corona solară este mult mai fierbinte decât suprafaţa Soarelui, un paradox care a intrigat oamenii de ştiinţă timp de decenii. În plus, Parker studiază natura haotică a atmosferei solare, datele sale preliminare din 2019 dezvăluind fenomene neaşteptate, cum ar fi inversări bruşte ale câmpurilor magnetice.
„Aceasta este una dintre cele mai îndrăzneţe misiuni ale NASA, explorând ceea ce nimeni nu a făcut până acum pentru a răspunde la întrebări esenţiale despre universul nostru”, a declarat Arik Posner, cercetător în cadrul proiectului.
Aşteptări şi viitor
Echipa misiunii a pierdut contactul direct cu sonda în timpul apropierii, însă un semnal este aşteptat să fie recepţionat vineri, confirmând succesul trecerii şi începând descărcarea datelor ştiinţifice. Această trecere record este doar prima dintr-o serie de trei apropieri planificate, următoarele având loc pe 22 martie şi 19 iunie 2025.
Sonda Parker continuă să redefinească limitele tehnologiei şi să aprofundeze înţelegerea noastră despre Soare, oferind perspective valoroase pentru viitorul cercetării spaţiale.