Mii de români cumpără vechime în muncă

Mii de români cumpără vechime în muncă

Este aglomeraţie la ghişeele caselor de pensii. Românii care nu au cel puţin 15 ani de vechime în muncă se înghesuie să cumpere anii care le lipsesc. Mai pot face acest lucru până la finalul lunii. Costul unui an de vechime se raportează la salariul minim actual, lucru care îi nemulţumeşte pe oameni.

Sorina se pregăteşte să îşi depună dosarul de pensionare, dar nu îndeplineşte condiţia celor 15 ani de cotizaţie. Recent, ea a aflat că îşi poate completa stagiul cumpărând vechime. Nu a lucrat deloc între 2011 şi 2015. Anii respectivi îi plăteşte însă la nivelul salariului minim de astăzi, adică 3.000 de lei brut. O lună de cotizaţie costă cel puţin 750 de lei.

Statul poate încasa cel puţin 54.000 de lei de la cei care vor să îşi cumpere maximum posibil. Angajaţii Casei de Pensii cu greu mai fac faţă numărului mare de cereri.
Sunt mai multe motive pentru care românii nu au reuşit să strângă 15 ani de cotizaţie. Aproape toate legate de tranziţia de după comunism. Specialiştii recomandă celor care solicită să cumpere ani de cotizaţie să calculeze cu atenţie înainte.
 
Până la începutul lunii august, doar în Bucureşti s-au semnat peste 3.800 de contracte şi s-au încasat mai bine de 50 de milioane de lei. Potrivit estimărilor, statul ar încasa în total peste 2,5 miliarde de lei.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt