Mesajul senatoarei Nicoleta Pauliuc în faţa realităţii brutale a carnagiului din trafic. Ce soluţii propune

Mesajul senatoarei Nicoleta Pauliuc în faţa realităţii brutale a carnagiului din trafic. Ce soluţii propune

România este pe ultimul loc în UE la siguranţă rutieră. Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc considera că «avem nevoie de acţiuni concrete pentru siguranţa rutieră. Politicile publice promovate până acum nu au funcţionat cum trebuie».

Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei de apărare şi ordine publică din Senatul României, a lansat proiectul care îşi propune să instituie săptămâna 15-21 mai a fiecărui an ca „Săptămâna siguranţei rutiere”.

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Siguranţa rutieră trebuie să devină o prioritate naţională

Scopul este conştientizarea nevoii de siguranţă în trafic şi de educare cu privire la măsurile preventive care să evite tragedii pe şoselele din România. Rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România este de 86 la 1 milion de locuitori, aproape dublu faţă de media europeană (46).

Propunerea legislativă vine şi în urma consultărilor cu organizaţii neguvernamentale angajate în creşterea siguranţei rutiere. Iniţiativa prevede, printre altele, organizarea de evenimente şi campanii de informare despre măsurile de creştere a siguranţei rutiere de către Parlamentul României, precum şi de către autorităţile şi instituţii publice. De asemenea,  vor fi proiecţii pe clădirea Palatului Parlamentului între orele 22-24 în prima şi ultima zi a Săptămânii naţionale a siguranţei rutiere de către Parlamentul României.

“Este simplu să spui că aşa sunt românii, indisciplinaţi în trafic, din raţiuni culturale. Dacă Grecia, o ţară cu PIB-ul per capita de care ne apropiem şi care are o infrastructură la rândul său precară, a reuşit să reducă în acelaşi interval numărul deceselor cu aproape jumătate, atunci este clar că ceva nu a funcţionat în zona politicilor publice care au fost promovate de la nivelul Guvernului României până în acest moment”, spune Nicoleta Pauliuc.

„Săptămâna siguranţei rutiere” (15 – 21 mai) are ca obiectiv major să fie acel punct fix pe care societatea civilă şi mass media să-l poată folosi în raport cu factorii de decizie politică şi instituţională, astfel încât lucrurile să se îmbunătăţească.

Atrag atenţia şi asupra fenomenului consumului de droguri care merge adesea în paralel cu conducerea autovehiculelor. Carnagiul de pe şosele nu poate fi redus decât prin eforturi integrate ale tuturor instituţiilor publice. Iar eu cred că “siguranţa rutieră” trebuie să fie inclusă mult mai serios în programa şcolară şi tematica trebuie reluată la diverse categorii de vârstă, pentru că există capacitate de înţelegere diferită”, mai spune senatoarea.

Afla mai multe despretraficaccidentlegeparlament
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt