La Timişoara, nu oricine poate cânta pe stradă. Pentru a avea calitatea de menestrel, candidatul trebuie să îndeplinească mai multe criterii: să aibă un portofoliu de piese, să aibă voce şi să-şi demonstreze abilităţile de a cânta la un instrument. Toate aceste calităţi trebuie demonstrate în faţa unei comisii a Casei de Cultură din oraş. Cine trece examenul, primeşte dreptul de a cânta pe străzi.
13 candidaţi au fost la audiţii în prima zi, la Casa de Cultură din Timişoara. Comisia, formată din specialişti, i-a ascultat cu răbdare pe fiecare dintre ei. Autorităţile locale ale oraşului de pe Bega au decis ca pe străzi să nu mai fie afoni pe post de cântăreţi. Potrivit criteriilor stabilite de o comisie, menestrelii vor trebui să ia cel puţin nota 7 ca să aibă dreptul de a cânta prin cartiere şi nota 8 ca să performeze în zona centrală.
Pe lângă proba practică, de demonstrare a abilităţilor, fiecare cântăreţ a trebuit să dovedească la examen că are cel puţin 10 piese în repertoriu. Programaţi în zilele următoare, actorii şi dansatorii vor trebui să prezinte, la rândul lor, 3 momente teatrale sau 5 coregrafii.
Cei care s-au prezentat la examen spun ca nu au avut emotii pentru ca publicul lor adevarat, cu care se intalnesc zilnic, sunt oamenii de pe strada. Nu toţi menestrelii sunt însă mulţumiţi de existenţa unei selecţii.
Notele candidaţilor vor fi făcute publice în zilele următoare. Comisia a anunţat însă că doar cei care iau nota 8 vor mai putea cânta în centru. Pentru periferie, e suficientă şi nota 7. Autorităţile locale au stabilit şi un orar de vară şi de iarnă. Din mai până în septembrie, între orele 16-22, de luni până vineri, iar sâmbătă şi duminică au voie să cânte şi dimineaţa, de la 10 la 12. În timpul iernii, programul e mai scurt, până la ora 20. Cei care nu respectă regulamentul vor fi sancţionaţi. Pot să-şi piardă avizul şi chiar să fie amendaţi de poliţia locală.
În urmă cu câţiva ani, Timişoara a avut chiar şi un festival al cântăreţilor stradali la care s-a renunţat, însă, după prima ediţie.