Ministerul Apărării Naţionale atrage atenţia asupra unei dezinformări care a apărut sub forma unei ştiri pe platforma X, fostă Twitter, şi care pretinde că o aeronavă F-16C din dotarea Forţelor Aeriene Române, care ar fi decolat pe 27 ianuarie 2024 de pe Baza 86 Aeriană din Constanţa şi ar fi bombardat, la ora 03:22, o grupare de forţe ale Federaţiei Ruse din apropiere de Herson.
MApN subliniază că ştirea este o informaţie falsă şi argumentează în primul rând că Baza 86 Aeriană Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă este dispusă la Borcea, în jud. Călăraşi, şi nu la Constanţa, iar Forţele Aeriene Române nu au în dotare aeronave F-16 în varianta C.
”În primul rând vorbim de informaţie în sens generic, aş face un barbarism şi aş spune că este o dezinformaţie. Nu este pentru prima dată când identificăm şi combatem astfel de dezinformări pe spaţiul public care au ca punct de plecare războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Această ştire a apărut astăzi pe platforma X, fosta Twitter.
Aţi citat şi dumneavoastră ceea ce pretinde în mod absurd această aşa-zisă informaţie, cum că o aeronavă a unei ţări NATO ar fi atacat, ar fi intervenit în conflictul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina.
Dincolo de absurdul acestei situaţii, noi am scos în evidenţă şi câteva elemente obiective, care pot fi uşor verificate, nu trebuie să fii neapărat specialist în organizarea şi dotarea Armatei României. Baza 86-a aeriană este la Borcea, în judeţul Călăraşi. Noi nu operăm acest tip de aeronavă F-16 tip C, ci avem un alt tip, tip A, bloc A, B, cu modernizare la standardul Middle Life Update 5.2 sau 6.5.
În general, este o tehnică de dezinformare rudimentară în care se amestecă, aţi văzut că este şi o hartă care nu are nicio sursă, este o hartă care să valizeze cumva această minciună, ca să spunem, să nu mai căutăm cuvinte meştejudite.
Au fost, de altfel, mai multe astfel de subiecte în aceşti aproape 2 ani, din martie 2022, pe subiectul războiului din Ucraina sau pe subiectul Republica Moldova, în care au fost culese câteva informaţii din viaţa reală şi amestecate cu miciuni pentru a se crea astfel de dezinformări.
Un lucru, aş vrea să-l mai subliniez, şi comunitatea jurnalistică evoluează odată cu noi, am avut astăzi mai multe dialoguri cu colegii din presa din România şi le mulţumesc pe această cale pentru faptul că ne-am consultat unii cu alţii în timp util şi am putut să demontăm astfel de gogomănie la timp.
Această informaţie, dacă intraţi pe postarea originală de pe platforma X, veţi vedea că majoritatea comentariilor care sunt postate fac în mod corect diferenţa între minciună şi adevăr şi indică această postare ca fiind o dezinformare.
Sunt mai multe criterii pe care le analizăm, suntem în permanenţă în monitorizarea spaţiului informaţional, nu orice gogomănie ajunge să fie şi combătută în mod oficial pentru că nu putem risca, de exemplu, să amplificăm noi o astfel de dezinformare aducându-o în atenţia opiniei publice, însă sunt mai multe criterii pe care le analizăm şi atunci când este nevoie intervenim fiecare dată cu promtitudine”, a precizat în cadrul emisiunii Proiect de ţară: România purtătorul de cuvând al MApN, Constantin Spînu.
Informaţia a fost combătută şi pe site-ul oficial al instituţiei.
”O nouă ştire falsă referitoare la conflictul din Ucraina. Vă semnalăm o ştire falsă apărută pe un cont din platforma X (fostă Twitter), care pretinde că o aeronavă F-16C din dotarea Forţelor Aeriene Române ar fi decolat sâmbătă, 27 ianuarie de pe Baza 86 Aeriană din Constanţa şi ar fi bombardat, la ora 03:22, o grupare de forţe ale Federaţiei Ruse din apropiere de Herson.
În mod evident, afirmaţia de mai sus este absurdă nu doar pentru un specialist în aviaţie, ci şi pentru publicul larg. De altfel, o mare parte a utilizatorilor platformei a identificat corect dezinformarea, în comentarii lăsate în subsolul postării.
Iată câteva dintre elementele principale care devoalează acest fals menit să inducă îngrijorări nejustificate: Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” este dispusă la Borcea, jud. Călăraşi, nu la Constanţa, iar Forţele Aeriene Române nu au în dotare aeronave F-16 în varianta C, ci aeronave în varianta constructivă A/B, modernizate la standardul MLU 5.2 şi MLU 6.5. În plus, în perioada indicată de această aşa-zisă „ştire”, Forţele Aeriene Române nu au executat zboruri cu aeronave F-16.
De la declanşarea invaziei ilegale a Federaţiei Ruse în Ucraina, România, ca parte a Alianţei Nord-Atlantice, a acţionat prin măsuri de consolidare a posturii de apărare şi descurajare, de natură strict defensivă şi proporţională cu nivelul potenţialelor ameninţărilor la adresa securităţii regionale, cu respectarea strictă a dreptului internaţional.
Ministerul Apărării Naţionale va reacţiona cu promptitudine pentru devoalarea oricărei încercări de dezinformare de genul celei semnalate mai sus. Mulţumim, în mod deosebit, reprezentanţilor presei din România, care ne-au contactat pentru clarificarea cu celeritate a situaţiei de fapt”, se precizează pe site-ul MApN.