Mamele ucrainence acuză abuzuri în sistemul medical românesc

Mamele ucrainence acuză abuzuri în sistemul medical românesc
foto: Pixabay

Alungate de război, multe femei din Ucraina au ajuns să nască în spitalele din România. Sperau să găsească alinare şi confort. Au rămas însă cu un gust amar. Condiţiile şi atitudinea personalului le-au făcut pe unele dintre proaspetele mame să trăiască experienţe nu tocmai plăcute. Ar alege oricând Ucraina pentru a naşte, spun ele, şi asta pentru că în ţara lor pot fi aproape de bebeluş şi de tată încă din primul moment al naşterii.

Kateryna este din Herson. A venit în România în luna noiembrie a anului trecut, special ca să nască. Hersonul era bombardat continuu de armata rusă.

Cum a ajuns în România, a mers la Spitalul Judeţean Ilfov. Prietenele îi recomandaseră să facă aşa. A născut acolo, iar pentru medicul care a operat-o are numai cuvinte de laudă. Numai că, din primul moment, s-a lovit de o problemă: comunicarea. În spital nu a avut voie cu un translator, aşa că a fost nevoită să se descurce.

A născut prin cezariană. La naştere, o nouă problemă. Nimeni drag nu a putut să îi fie aproape, deşi sora ei a venit cu ea în România. Doar un medic din Moldova a fost alături de ea şi a încurajat-o. Nici bebeluşul nu i-a fost adus încă din primul moment, lucru care în Ucraina nu se întâmplă.

în ucraina nesepararea mamei de tată la naştere şi de copil la naştere este una dintre practicile lor curente aşa cum recomandă oms, de acxeea ele sunt şocate să află că vor fi separate de bebeluş, că bebeluşii primesc lapte praf, nu au posibilitatea de a-i alăpta încă de la naştere şi de aceea multe dintre ele au ales să se întoarcă în ucraina şi să nască acolo în ciuda condiţiilor de război

Kateryna se plânge că o parte dintre asistente nu erau foarte amabile, iar condiţiile din spital au fost mult sub cele din Ucraina. Dacă ar mai fi să nască, nu ar mai alege altă ţară în afara de Ucraina, spune ea.

Kateryna mai are un băiat, în vârstă de 16 ani. El este acum în Polonia, unde studiază şahul. Tatăl a rămas în Ucraina şi luptă pe front. Spune că nu se va întoarce la ea în ţară până ce lucrurile nu vor reveni la normal. Din cauza situaţiei a apelat la un psiholog care să o ajute. Acum îşi creşte copilul singură la noi în ţară.

64 de mame din Ucraina au născut la noi în ţară în ultimul an şi toate reclamă probleme şi disfuncţionalităţi ale sistemului medical de stat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt