Mai multe mine marine ar pluti în derivă! Bulgaria a impus măsuri suplimentare de supraveghere a minelor

Mai multe mine marine ar pluti în derivă! Bulgaria a impus măsuri suplimentare de supraveghere a minelor
foto: arhivă

Mina care a explodat la Costineşti a băgat spaima şi în vecinii bulgari. Marina a dat startul unor acţiuni suplimentare de monitorizare a minelor din Marea Neagră. De la începutul războiului dintre Rusia şi Ucraina zeci de astfel de dispozitive s-au desprins de ancoră şi au plutit în derivă în Marea Neagră. 4 au ajuns şi în România, dar au fost neutralizate la timp.

România are echipe speciale de scafandri care au dezamorsat mai multe mine marine din 24 februarie 2022 şi până în prezent. Pe cea care a explodat  în Costineşti n-a găsit-o însă nimeni. Explozia puternică care s-a produs marţi dimineaţă în apropierea unui dig din Costineşti ar  fi pornit de la  o mină marină. Turiştii de pe litoral spun că s-au speriat de zgomotul puternic şi că speră să  nu mai existe alte mine în mare.

În urma exploziei de la Costineşti,  autortiăţile din Bulgaria au suplimentat măsurile de supraveghere a minelor din Marea Neagră. ,,Marina bulgară a întreprins acţiuni suplimentare de supraveghere a minelor pentru a asigura siguranţa navigaţiei şi prevenirea accidentelor. Forţe şi mijloace suplimentare sunt menţinute în stare de alertă imediată pentru a răspunde la semnalele privind minele plutitoare şi la deminarea acestora", a declarat Ministerul Apărării de la Sofia.
 
Bulgarii trag un semnal  de alarmă şi spun că, înainte  de  explozia din Costineşti, a  mai existat un incident similar în Grecia. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt