Ludovic Orban: Comasarea, un atentat de o gravitate fără precedent la democraţia din România

Ludovic Orban: Comasarea, un atentat de o gravitate fără precedent la democraţia din România

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat vineri că proiectul de OUG care stabileşte că alegerile locale şi cele pentru Parlamentul European vor avea loc la aceeaşi dată, 9 iunie este un atentat de o gravitate fără precedent la democraţia din România. Orban spune că vor face tot ce este posibil constituţional şi legal pentru a se lupta cu această coaliţie mârşavă, care calcă în picioare orice normă constituţională, orice regulă de bun simţ, orice standard democratic.
”În prima zi de primăvară guvernul declanşează o „glaciaţiune” electorală. Ne anunţă că va modifica legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă şi prezintă cu o nesimţire strigătoare la cer acest proiect de ordonanţă care este un atentat de o gravitate fără precedent la democraţia din România.
Proiectul de OUG stabileşte că alegerile locale şi cele pentru Parlamentul European vor avea loc la aceeaşi dată, 9 iunie, o decizie neconstituţională şi care nu are nicio motivaţie”, spune Orban într-o postare.
Liderul Forţa Dreptei precizează că ”proiectul are o serie de prevederi nedemocratice şi vădit neconstituţionale, care schimbă regulile jocului cu mai puţin de 4 luni înainte de data alegerilor”. 
Orban arată că ”alegerile se organizează într-o singură secţie de votare, nu în secţii separate, aşa cum ar fi fost normal (adică, cei care vor fi aduşi cu arcanul la vot de primari şi de vechilii birjăriţi de primari vor vota şi pentru locale şi pentru parlamentare în acelaşi loc, controlaţi atent); se elimină dreptul oricărui partid care nu a candidat şi nu a făcut pragul la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 de a fi reprezentat în secţiile de votare ( numărul de reprezentanţi ai partidelor în birourile electorale ale secţiilor de votare este stabilit la 7, adică exact câte partide au intrat în parlamentul european în 2019 ( PNL, PSD, USR, PMP, Pro România, PUSL şi PNŢ-CD”, 
El mai subliniază că reprezentarea partidelor politice înscrise în cursa electorală pentru locale în secţiile de vot este decisă doar pe baza prezenţei în Parlamentul European (de exemplu, dacă un partid politic nou are liste complete de candidaţi la alegerile locale în toate localităţile nu va avea dreptul de a fi reprezentat în niciun birou electoral al secţiei de votare şi nu va putea să îşi păzească voturile obţinute).
Ludovic Orban mai spune că se dă liber la traseism politic pentru aleşii locali începând cu 9 aprilie, deşi este cunoscut faptul că OUG 55 din 2014, care a avut un conţinut similar, a fost declarată în integralitate neconstituţională şi se pun piedici noi pentru exercitarea votului de către cei care în ziua votului nu se află în localitatea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa prin obligarea lor de a face cerere şi de a vota cu urna specială. 
”Se interzice dreptul de vot al celor care nu şi-au făcut încă viză de flotant ca să voteze în localitatea unde doresc, pentru că s-a modificat legea anul trecut şi dreptul de vot îl au doar cei care îşi iau viză de flotant cu minimum 6 luni înainte de data alegerilor, ori dacă tu stabileşti data alegerilor locale cu mai puţin de 4 luni înainte de alegeri, oamenii nu mai au cum să dobândească drept de vot în localitatea unde doresc să voteze”, arată liderul Forţa Dreptei. 
”Vom face tot ce este posibil constituţional şi legal pentru a ne lupta cu această coaliţie mârşavă, care calcă în picioare orice normă constituţională, orice regulă de bun simţ, orice standard democratic. Vom sesiza Avocatului Poporului pentru atacarea OUG la CCR, vom ataca în justiţie HG de organizare a alegerilor, voi depune personal plângeri penale contra membrilor guvernului care sunt responsabili pentru adotarea acestei ordonanţe de urgenţă. Dar cea mai cruntă pedeapsă pentru aceşti mizerabili nu poate veni decât de la oameni care, dacă vor veni masiv la vot şi vor vota contra lor, se va alege praful de această caracatiţă care sufocă România”, spune Orban.  

Afla mai multe despreludovicorbancomasare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt