Lovitură pentru Georgia Meloni. Europarlamentarii PiS din Polonia vor să se retragă din ECR şi să-şi creeze propriul grup, împreună cu Viktor Orban

Lovitură pentru Georgia Meloni. Europarlamentarii PiS din Polonia vor să se retragă din ECR şi să-şi creeze propriul grup, împreună cu Viktor Orban
foto: Facebook Mateusz Morawiecki

Partidul Naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia ia în considerare retragerea din grupul ECR din Parlamentul European şi poartă discuţii cu partide populiste de dreapta pentru formarea unui nou grup, anunţă POLITCO.

Printre celelalte partide care ar dori să adere la acest grup se numără Fidesz al premierului ungar Viktor Orbán, Acţiunea cetăţenilor nemulţumiţi a lui Andrej Babiš din Republica Cehă şi Partidul Democrat Sloven al lui Janez Janša.

"Este destul de evident că am putea fi uniţi pe o platformă geografică şi nu pe una ideologică. Sunt din ce în ce mai puţin interesat de toate aceste elemente ideologice ale puzzle-ului", a declarat joi fostul premier polonez Mateusz Morawiecki pentru POLITICO în Parlamentul European de la Bruxelles. Morawiecki a adăugat că este în contact cu reprezentanţi ai altor delegaţii.

Mutarea ar fi o lovitură uriaşă pentru Meloni, deoarece grupul său Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) a crescut recent pentru a deveni a treia forţă ca mărime din Parlament.

Negocierile interne din cadrul ECR dintre delegaţiile poloneză şi cea italiană au devenit tensionate, după ce ECR a amânat o întâlnire care trebuia să aibă loc miercuri pentru 3 iulie, cu doar o zi înainte de termenul limită informal pentru înregistrarea grupurilor politice.

"Suntem în negocieri cu ECR şi acesta este factorul major care va decide cu privire la viitorul nostru", a declarat Morawiecki. Întrebat dacă aceasta a fost o simplă tactică de negociere pentru a creşte preţul de rămânere în ECR, Morawiecki a declarat că "nu ar putea spune asta".

"Suntem tentaţi în ambele direcţii. Aş spune că şansele sunt de 50/50", a declarat Morawiecki, adăugând că "nu este garantat" că PiS va rămâne în ECR.

Morawiecki a sugerat că atingerea numărului necesar pentru formarea unui nou grup nu va fi o problemă şi a anticipat că noul grup va avea 40 sau 50 de membri. De asemenea, acesta poartă discuţii şi cu Waldemar Tomaszewski, membru lituanian al ECR, pentru a se alătura noului grup.

Acesta s-ar putea numi CEE, de la Europa Centrală şi de Est, sau chiar Grupul celor Trei Mări, deşi Morawiecki a declarat că acesta din urmă este doar un nume provizoriu.

Partidul Smer al premierului slovac Robert Fico nu face parte din discuţii, a mai spus Morawiecki, adăugând că nu a vorbit cu acesta. Preşedintele slovac Peter Pellegrini a declarat miercuri că Smer doreşte să se alăture din nou grupării Socialiştilor şi Democraţilor.

În schimb, fostul premier ceh, Andrej Babiš, care a părăsit recent Renew, a declarat săptămâna aceasta că este interesat de formarea unei noi grupări care ar fi anti-migraţie şi anti-Green Deal, dar nu a dat detalii cu privire la posibilii membri, potrivit presei cehe.

Unul dintre deputaţii europeni ai lui Janša a calificat drept "ştiri false" faptul că partidul său ia în considerare părăsirea Partidului Popular European de centru-dreapta. Morawiecki şi Janša au purtat discuţii la Bruxelles pe 17 iunie.

Meloni a criticat recent principalele grupuri centriste pentru că au purtat negocieri de culise privind posturile de conducere ale UE fără implicarea sa. 

Afla mai multe desprepismeloniaorbanmorawiecki
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt