Seceta din insula italiană Sicilia a devenit atât de gravă, încât mulţi locuitori din oraşul Caltanissetta nu mai au apă la robinet de două luni. Pe fondul secetei, se face speculă cu apă.
Mii de sicilieni au ajuns să îşi obţină apa de la persoane fizice şi grupuri care o distribuie din cisternele lor private, la preţuri umflate.
După patru ani în care precipitaţiile au fost sub media istorică, Guvernul italian a declarat stare de urgenţă în luna mai, în încercarea de a gestiona mai bine resursele până în sezonul ploilor de toamnă. Între timp, situaţia s-a înrăutăţit. Apa este raţionalizată în zeci de oraşe din centrul Siciliei, astfel că cetăţenii sunt nevoiţi să se bazeze pe cea livrată cu cisternele care poate costa familiile şi firmele până la 300 de euro pe lună.
"Simpla deschidere a robinetului este costisitoare"
"Simpla deschidere a robinetului este costisitoare", susţine Alberto Micciche, localnic sicilian. În restul oraşului Caltanissetta, autorităţile asigură o aprovizionare regulată cu apă doar câteva ore pe săptămână, în funcţie de cartier. Problemele în aprovizionarea cu apă nu sunt o noutate pentru sicilieni, mulţi dintre ei având rezervoare pe acoperiş sau în subsol, pentru a face faţă perioadelor de deficit de apă, însă aceste soluţii se dovedesc insuficiente pe măsură ce secetele devin mai lungi şi mai severe.
Firmele care au nevoie de o aprovizionare constantă cu apă potabilă, precum restaurantele, sunt exasperate de faptul că cererea depăşeşte cu mult oferta, iar preţurile au explodat.
"Mulţi proprietari de cisterne ştiu că eşti într-o situaţie dificilă şi profită de acest lucru. Este ca şi cum ai fi şantajat", este de părere Michele Tornatore, proprietarul restaurantului 'Sale e Pepe' (sare şi piper) din Caltanissetta. "Dacă cisternele pot face rost de apă, de ce nu există apă la robinet?", se întreabă Tornatore.
La nivel oficial, apa este considerată un bun public şi nu poate fi vândută de persoane fizice, care au puţuri private numai pentru uz personal. Numai cisternele private autorizate pot distribui apa pe care au scos-o din surse publice, percepând un tarif pentru transport. Pentru a face acest lucru, cisternele trebuie să plătească la rândul lor un tarif la compania locală de apă.
Cu toate acestea, regulile sunt frecvent ocolite, ceea ce creează un posibil risc pentru sănătatea publică. Multe cisterne nu sunt înregistrate şi operează fără supraveghere sau reglementări, livrând apă din surse necontrolate şi de o calitate incertă.
Autorităţile din mai multe oraşe siciliene au aplicat amenzi de mii de euro în acest an pentru distribuirea neautorizată şi vânzarea de apă contaminată.
Salvatore Cocina, directorul departamentului de protecţie civilă din Sicilia, afirmă că insula caută noi surse de apă şi repară puţurile abandonate, dar situaţia este atât de gravă încât, în cazuri excepţionale, primarii ar trebui să îşi folosească puterile pentru a prelua, temporar, puţurile private.
(Elena Andrei)