Liderii UE n-au ajuns la un acord în privinţa numirii lui von der Leyen la şefia Comisiei Europene. Unde s-au blocat negocierile

Liderii UE n-au ajuns la un acord în privinţa numirii lui von der Leyen la şefia Comisiei Europene. Unde s-au blocat negocierile

Liderii UE nu au reuşit să o susţină pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene luni seară, scrie POLITICO.

"Nu există niciun acord în această seară", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, reporterilor luni seara târziu, după cina liderilor.

Speranţele unui acord rapid s-au evaporat după ce Partidul Popular European, câştigătorul alegerilor pentru Parlamentul European, a cerut mai multe concesii şi mai multă putere în funcţiile de conducere.

Aşa cum era de aşteptat, PPE dorea un nou mandat pentru von der Leyen şi Metsola, ambele aparţinând familiei politice. În plus, PPE le-a propus socialiştilor ca mandatul preşedintelui Consiliului European să fie împărţit în două mandate a câte doi ani şi jumătate - iar PPE ar urma să primească unul dintre ele.

Acest lucru i-a iritat pe socialişti şi democraţi (S&D), care sperau să obţină postul pentru Costa. La scurt timp după ce discuţiile au intrat în impas, a început jocul de-a vina.

"Aceasta a fost parţial orgoliu din partea PPE. Prin faptul că a cerut să aibă un mandat de doar 2,5 ani, a creat o mare problemă de percepţie cu [socialiştii], care ar fi fost puşi într-o poziţie dificilă. PPE nu a jucat bine acest lucru. Acest lucru va fi dificil de rezolvat", a declarat un oficial UE.

Un alt motiv pentru care discuţiile au eşuat a fost faptul că premierul italian Giorgia Meloni a fost nemulţumită de modul în care s-a desfăşurat seara. Meloni, care a fost unul dintre puţinii lideri care au ieşit cu o victorie electorală din alegerile europene, a fost nemulţumită de încercările celorlalţi lideri UE de a o bloca în afara negocierilor.

Liderii UE se vor reuni din nou la Bruxelles în perioada 27-28 iunie pentru o nouă rundă de negocieri.

Votul în Parlamentului European privind viitorul preşedinte al Comisiei este prevăzut pentru jumătatea lunii iulie.

Presa internaţională  a scris în ultimele zile că liderii UE au ajuns la un consens pentru ca von der Leyen să primească un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, portughezul António Costa să devină preşedinte al Consiliului European, Roberta Metsola şef al Parlamentului European, iar Kaja Kallas şef al politicii externe.
 

Afla mai multe despreuealegerice
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt