Între visele pe care le avem atunci când dormim pare să existe o strânsă legătură. Specialiştii susţin faptul că, pe timpul nopţii, creierul încearcă să proceseze mai bine informaţiile ce au legătură cu evenimentele de peste zi, pe care le proiectează sub formă de vise.
Stresul ne poate afecta calitatea somnului şi, implicit, a viselor, mai ales dacă evenimentele la care am participat peste zi sunt unele negative. Atunci creierul va procesa totul şi va transforma aceste informaţii în coşmaruri.
„Pe parcursul nopţii creierul încearcă să proceseze informaţiile derulate pe parcursul zilei. Şi sigur că dacă am fost straţi sau preocupaţi de probleme negative, pentru că în principal creează stres, atunci s-ar putea ca pe parcursul nopţii ele să iasă la suprafaţă sub forma coşmarurilor” susţine Ina Baranga, psiholog clinican şi psihoterapeut.
Calitatea somnului şi visele
Totodată, pe lângă stres, apariţia coşmarurilor este determinată şi de calitatea somnului pe care îl avem. Dacă somnul este scurtat şi nu parcurgem toate etapele sale, atunci şansa de a avea coşmaruri este mare.
„Depinde însă şi de etapa de somn în care ne aflăm. Dacă suntem obosiţi şi nu avem un somn bun, atunci putem să nu mai trecem prin toate acele etape ale somnului şi asta poate să influenţeze apariţia coşmarurilor” mai spune Ina Baranga, psiholog clinican şi psihoterapeut.