Investiţii inutile pe bani mulţi

Investiţii inutile pe bani mulţi
foto: ecomagazin.ro

Situaţie paradoxală în judeţul Botoşani, acolo unde operatorul de apă a construit staţii de epurare în zone in care nu este apă.  Construcţii au fost făcute cu finanţări europene majore, dar sunt inutile.

Asta pentru că localităţile în care sunt amplasate se confruntă fie cu deficienţe majore în reţeaua de apă, fie cu lipsa totală a infrastructurii. Între timp, autorităţile plătesc paza şi mentenanţa echipamentelor cumpărate degeaba.

În loc să producă facilităţi, staţia de epurare din satul Joldeşti, comuna Vorona, produce doar costuri. Societatea care are staţia cheltuieşte lunar zeci de mii de lei pentru întreţinerea obiectivului, în timp ce localnicii au doar canalizare, nu şi de apă curentă.

Situaţia a generat nemulţumire în comunitatea locală, cetăţenii întrebându-se de ce s-au construit staţii de epurare înainte de dezvoltarea infrastructurii de apă. Revoltător este şi faptul că la reţeaua de alimentare cu apă din Vorona se lucrează de zece ani de zile. În apărare, conducerea Nova Apaserv spune că nu a luat nimeni în calcul o asemenea tergiversare în momentul depunerii proiectului pentru construirea staţiei de epurare.
Într-o situaţie similară se află şi oraşul Flămânzi. Aceea şi societate a investit 3,4 milioane de euro într-o staţie de epurare, dar se confruntă cu o problemă majoră legată de transportul apei. Operatorul de apă consideră însă că problema este minoră.
Cu un istoric de blocaje în proiecte voluminos, viitorul celor două staţii de epurare rămâne nesigur. Cert este că locuitorii vor continua să plătească facilităţi de care nu beneficiază.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt