Inflaţia stagnează, alimentele se scumpesc

Inflaţia stagnează, alimentele se scumpesc
foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Inflaţia stagnează, dar preţurile sunt mai mari. INS arată că rata anuală a inflaţiei a rămas la 9,4%, nivel similar cu cel din luna iulie, însă alimentele şi serviciile sunt mai scumpe cu aproximativ 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta deşi Guvernul a intervenit cu plafonarea adaosului comercial la 14 alimente. Tot Guvernul vrea să crească anul acesta veniturile la buget, aşa că noul pachet de măsuri fiscale ar urma să fie gata într-o săptămână.

9,43%. Acesta este indicele inflaţiei din luna august, spre deosebire de 9,44% în luna iulie. Deşi inflaţia stagnează şi se observă chiar un uşor trend descedent, în buzunarele românilor gaura este tot mai mare. Alimentele sunt mai scumpe cu 11,8%, deşi românii sperau să vadă o ieftinire.

Şi serviciile sunt mai scumpe cu 11,7%. INS arată că cel mai mult a crecsut preţul biletelor de avion şi al serviciilor de apă, canal, cu 19%. Şi energia termică este mai scumpă cu 23%, detergenţii cu 22%, iar medicamentele cu 15%. BNR estimează că inflaţia va ajunge la 7% la finalul acestui an. Economiştii sunt însă sceptici. 

În timp ce românii se luptă în continuare cu preţurile mari, firmele ar urma să se lupte cu taxele mărite. Marcel Boloş confirmă că microîntreprinderile cu cifra de afaceri sub 300.000 de lei vor plăti un impozit de 1%, iar impozitul va creşte la 3% dacă cifra de afaceri este între 300.001 şi 2,5 milioane lei. 

Măsurile fiscale urmează să fie gata într-o săptămână, iar Marcel Ciolacu spune că în cel mult două săptămâni Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe acest pachet.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt