În luna august 2024, salariul mediu net din România a scăzut la 5.158 de lei, fiind sub nivelul din martie, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cu toate acestea, în domeniul serviciilor informatice, salariile medii nete au depăşit 11.200 de lei, plasându-l pe primul loc în topul câştigurilor. La polul opus, în industria textilă, salariile medii nete sunt sub 3.000 de lei.
Datele arată că, faţă de luna precedentă, salariul mediu net a scăzut cu 84 de lei. În comparaţie cu anul trecut, salariile au crescut cu aproape 14%, dar, ajustate la inflaţie, creşterea reală este de 8,3%. Indicele câştigului salarial real a fost de 98,2% în august 2024 faţă de iulie 2024 şi cu 4,6 puncte procentuale mai mic decât în iulie 2024, raportat la octombrie 1990.
Fluctuaţiile câştigurilor în sectorul economic
Scăderile în câştigurile salariale din august au fost observate în majoritatea sectoarelor economice, influenţate de acordarea ocazională a primelor şi bonusurilor în lunile anterioare. Printre cele mai semnificative scăderi se numără:
- 23,7% în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului;
- 11,2% în transporturile aeriene;
- Între 7,5% şi 9% în depozitare, intermedieri financiare şi alte mijloace de transport.
Scăderile au fost cauzate de producţie redusă, încasări mai mici şi concedii fără tichete de masă.
Creşteri salariale în anumite domenii
Pe de altă parte, s-au înregistrat creşteri salariale în anumite sectoare, determinate de acordarea de prime şi de încasări mai mari din contracte şi proiecte. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în:
- 7,9% în activităţi financiare, asigurări şi fonduri de pensii;
- Între 2% şi 3,5% în producţia cinematografică şi extracţia minereurilor metalifere.
Sectorul bugetar
În sectorul public, s-au înregistrat scăderi salariale de 1,4% în administraţia publică şi 0,7% în învăţământ, în timp ce salariile din sănătate şi asistenţă socială au crescut cu 1,9% faţă de luna precedentă.