Din această toamnă, elevii de clasa a III-a din Bucureşti învaţă despre alimentaţie sănătoasă şi grijă faţă de mediu (P)

Din această toamnă, elevii de clasa a III-a din Bucureşti învaţă despre alimentaţie sănătoasă şi grijă faţă de mediu (P)

Începând din luna octombrie, elevii de clasa a III-a din Bucureşti vor învăţa cum să mănânce echilibrat şi să aibă grijă de mediul înconjurător, în cadrul programului educaţional „Stil de viaţă sănătos, o alimentaţie diversificată şi o atitudine sustenabilă”. Proiectul, desfăşurat în perioada octombrie 2025 – iunie 2026, este implementat de Asociaţia Sărbătoarea Gustului, finanţat de Fundaţia Auchan, şi vine în ajutorul cadrelor didactice prin materiale şi suport educaţional dedicate modulului opţional „Stil de viaţă sănătos”, aprobat oficial şi publicat în 2023 în Monitorul Oficial al României.

Programul, început încă din 2014 şi aflat la cea de-a zecea ediţie, îşi propune să îi familiarizeze pe copii, precum şi pe părinţii acestora, cu principiile unei alimentaţii sănătoase, diversificate şi sustenabile, precum şi cu obiceiuri zilnice care pot reduce impactul asupra mediului. Activităţile educaţionale sunt structurate în două componente – cheie:

  • Broşura pedagogică - un caiet de exerciţii care combină activităţi practice desfăşurate în clasă cu teme interactive pentru acasă, astfel încât copiii să înveţe împreună cu părinţii despre nutriţie şi obiceiuri sănătoase;

  • Boneta de bucătar - disponibilă în 3.000 de exemplare, imprimată cu 12 gesturi anti risipă alimentară şi oferită elevilor în cadrul evenimentelor „Lecţiile Gustului”, susţinute în şcoli de Asociaţia Sărbătoarea Gustului. Aceasta simbolizează respectul pentru meseria de bucătar şi este semnată, în fiecare an, de Chefi renumiţi din întreaga lume.

În plus, prin cartea „Arta de a mânca bine”, semnată de Chef Alain Alexanian, chef cu o stea Michelin din 1990, şi distribuită în bibliotecile şcolilor participante încă din 2014, copiii şi profesorii au acces la sfaturi practice despre cum să pregătească mese sănătoase şi gustoase, folosind ingrediente locale şi metode de gătit echilibrate.

Materialele educaţionale îi ajută pe elevi să înţeleagă nu doar principiile unei alimentaţii sănătoase, ci şi noţiuni din alte domenii, precum geografie, ştiinţele naturii, matematică, istorie, turism, agricultură durabilă şi meseriile din industria HoReCa.

Programul educaţional este completat de o serie de evenimente practice reunite sub numele „Lecţiile Gustului”, care se vor desfăşura în perioada noiembrie 2025 – mai 2026 în mai multe şcoli din Capitală. În cadrul acestor întâlniri, elevii vor descoperi, prin demonstraţii interactive şi exerciţii practice, cum pot adopta obiceiuri alimentare sănătoase şi cum pot contribui la reducerea risipei alimentare, învăţând totodată despre respectul faţă de mâncare, meseria de bucătar şi gustul autentic al produselor locale.

Educaţia pentru un stil de viaţă sănătos şi sustenabil încă din şcoală este esenţială şi contribuie direct la atingerea mai multor Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU, în special la Obiectivul 4 – Educaţie de calitate, dar şi la Obiectivele 3, 8, 10, 12 şi 13, care ţin de sănătate, echitate, consum responsabil şi acţiune climatică. Pentru o viaţă sănătoasă, cheia se află în educaţia gustului, începând din copilărie. Astfel, luăm măsuri din timp, militând şi acţionând pe termen lung pentru binele fiecărui cetăţean, pentru a avea o sănătate mai bună, pentru reducerea risipei alimentare şi, odată cu aceasta, contribuim la reducerea amprentei de carbon., a declarat Daniel Dobre, Co-fondator si Preşedinte Sărbătoarea Gustului.

Evenimentul de lansare a ediţiei din acest an a avut loc miercuri, 16 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei, la Colegiul Naţional „Şcoala Centrală” din Bucureşti. Zeci de elevi au fost prezenţi, alături de Oana Marciana Ozmen - fost deputat, expert în energie, Ana Maria Ştefan - Reprezentant Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Viorel Morărescu - Ambasadorul Agriculturii Ecologice în România şi director al Direcţiei Politici în Sectorul Vegetal din MADR, Roxana Iordan - reprezentant ANSVSA, Corina Dospinoiu-Imre – Director sustenabilitate Auchan România, Patrick Pierre Pettenuzzo – Expert Sustenabilitate Turism & Horeca şi Co-preşedinte Sărbătoarea Gustului ONG.

Asociaţia Sărbătoarea Gustului dezvoltă un proiect valoros, axat pe educaţia pentru o alimentaţie sănătoasă, pe consumul produselor locale şi pe combaterea risipei alimentare — obiective perfect aliniate cu strategia noastră de sustenabilitate. Suntem onoraţi să fim parte din această iniţiativă şi să contribuim, pas cu pas, la o schimbare pozitivă în comunitate'', a declarat Corina Dospinoiu - Imre, Director Sustenabilitate, Auchan România.

Programul este susţinut de Ministerul Educaţiei, cu sprijinul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării şi Turismului şi ANSVSA, precum şi de partenerii: Auchan Retail România, Michelin, Edenia Foods, Ecocert România, Kotanyi, Paste Hutton, Up România, Novotel, Europcar, English Tea Shop.

Despre Sărbătoarea Gustului

Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!

Asociaţia Sărbătoarea Gustului se preocupă de educarea gustului consumatorilor în rândul copiilor şi al părinţilor, liceenilor şi tinerelor generaţii de bucătari prin informarea şi transparenţa pedagogică asupra produselor, originilor acestora şi modului de producţie şi trasabilitate. În egală măsură, Asociaţia îşi propune transmiterea cunoştinţelor şi încurajarea unui comportament alimentar diversificat, echilibrat, sănătos şi durabil pentru o viaţă mai bună, mai sănătoasă, mai fericită.

Asociaţia Sărbătoarea Gustului se preocupă de educarea gustului consumatorilor în rândul copiilor şi al părinţilor, liceenilor şi tinerelor generaţii de bucătari prin informarea şi transparenţa pedagogică asupra produselor, originilor acestora şi modului de producţie şi trasabilitate. În egală măsură, Asociaţia îşi propune transmiterea cunoştinţelor şi încurajarea unui comportament alimentar diversificat, echilibrat, sănătos şi durabil pentru o viaţă mai bună, mai sănătoasă, mai fericită.

www.sarbatoarea-gustului.ro

https://www.facebook.com/SarbatoareaGustului

https://www.instagram.com/sarbatoarea_gustului

Despre Fundaţia Auchan

Fundaţia Auchan promovează accesul la hrană bună şi sănătoasă ca o prioritate pentru cei care au nevoie, cu tot ceea ce presupune acest lucru – plăcerea de a mânca bun şi sănătos, păstrarea identităţii şi a tradiţiilor culinare şi interacţiunea socială. Astfel, lupta împotriva insecurităţii alimentare urmăreşte asigurarea accesului la produse sigure, diversificate, de bună calitate şi în cantităţi suficiente pentru persoanele aflate în situaţii vulnerabile din punct de vedere economic sau social. Mai mult, peste tot în lume, Auchan dezvoltă proiecte pentru o alimentaţie sănătoasă colaborând şi sprijinind producătorii locali, elaborând game de produse marcă proprie, mai sănătoase şi mai prietenoase cu mediul sau diversificând oferta de produse bio.

Articol susţinut de Auchan

Afla mai multe despreauchanelevialimentatie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt