Începe scandalul electoral. PSD a sesizat Poliţia pentru afişele AUR

Începe scandalul electoral. PSD a sesizat Poliţia pentru afişele AUR

Campania electorală a început cu un prim scandal între PSD şi AUR, după ce George Simion a arătat pe paginile de socializare că, pe lângă afişul de campanie, formaţiunea politică condusă de Simion a lipit şi alte afişe defăimătoare la adresa PSD. În aceste materiale, AUR foloseşte în sens peiorativ sloganul de campanie al candidatului PSD, Marcel Ciolacu. Social-democraţii au făcut sesizări la Poliţie, dar şi la Autoritatea Electorală Permanentă şi la Biroul Electoral.

Pe mai multe panouri destinate afişelor candidaţilor la alegerile prezidenţiale au apărut şi afişe cu mesajul ”George Simion 2024 - Calea sigură să scăpăm de PeeSeeDee”. Aceste afişe sunt ale celor de la AUR şi folosesc sloganul de campanie al prezidenţiabilului PSD, Marcel Ciolacu. George Simion promovează acest tip de mesaj şi pe reţelele de socializare.

PSD a sesizat instituţiile statului

În urma apariţiei acestor afişe care nu respectă legislaţia specifică campaniei electorale, PSD a depus o plângere la poliţie, dar şi la AEP şi BEC. Social democraţii cer sancţionarea celor de la AUR, dar şi eliminarea acestor afişe atât de pe panouri, cât şi de pe reţelele de socializare.

Legea electorală este extrem de clară fiind considerat material de propagandă electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplineşte următoarele condiţii: se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri sau referendum, clar identificat; este utilizat în perioada campaniei electorale, stabilită potrivit legilor privitoare la organizarea alegerilor; are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg.

Afişele AUR, în afara legii

Afişele AUR nu respectă deci legislaţia. În plus, cei de la PSD arată în sesizările făcute că ”în materialele distribuite, s-au efectuat cheltuieli în scopul de a influenţa voturile electoratului printr-o campanie electorală negativă la adresa unui contracandidat, nu pentru promovarea candidaţilor şi a programelor electorale proprii, în contradicţie cu normele legale”.

Afişele pe care le promovează candidatul AUR, George Simion, transmit un mesaj electoral speculativ şi defăimător, mesaj care poate influenţa negativ alegătorii. Astfel, AUR riscă amendă de până la 25.000 de lei.

Afla mai multe despreaurpsdprezidentiale
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt