În stradă, pentru dreptul la viaţă

În stradă, pentru dreptul la viaţă

De o lună, pacienţii cu fibroză chistică din România îşi cer dreptul la viaţă în faţa Ministerului Sănătăţii! Dacă până acum parcursul lor avea două variante: transplant pulmonar sau deces, acum un medicament revoluţionar a schimbat totul. Kaftrio creşte speranţa de viaţă şi o îmbunătăţeşte semnificativ! Medicamentul costă 24.000 de dolari pe lună, dar ar putea fi decontat de stat. Agenţia Medicamentului a dat aviz încă din septembrie anul trecut, dar lipseşte aprobarea Ministerului Sănătăţii.

Este mărturia sfâşietoare a unei mame. Fetiţa ei, Maya, suferă de o boală rară care afectează multiple organe, în
special plămânii. Se numeşte fibroză chistică. Boala avansează până când pacienţii ajung dependenţi de oxigen.
În România sunt sute de oameni care suferă de această boală. Pentru ei speranţa a venit odată cu un medicament
revoluţionar, Kaftrio

Mihăiţă Bariz a beneficiat deja de medicament datorită unor oameni buni care l-au ajutat să strângă banii. Tratamentul pe o lună costă aproximativ 24.000 de dolari. Medicamentul ar putea fi însă gratuit pentru toţi pacienţii din România. Medicamentul a primit avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului în septembrie anul trecut, dar mai are nevoie de aprobarea ministerului Sănătăţii pentru a fi inclus intr-o hotărâre de guvern.

De patru săptămâni încoace, în fiecare joi, familiile pacienţilor au protestat în faţa Ministerului Sănătăţii pentru dreptul la viaţă.

Există însă veşti bune din partea autorităţilor.

Medicamentul este aprobat in marea majoritate a tarilor europene, printre care Germania, Italia, Spania şi Marea
Britanie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt