România redeschide o exploatare de magneziu lângă Oradea. Cu o investiţie de un miliard de dolari, ţara noastră reintră pe piaţa europeană de magneziu, dominată într-un procent de 90% de chinezi.
Romania va scăpa UE de dependenţa de China. Uniunea Europeană importă peste 90% din magneziul necesar din China, acesta fiind esenţial pentru producţia de aliaje uşoare de aluminiu, folosite la vehicule şi ambalaje.
O compania românească intenţionează să investească un miliard de dolari într-o mină dezafectată de magneziu de lângă Oradea, urmând să construiască instalaţii de procesare alimentate cu energie regenerabilă. De asemenea, compania intenţionează să recicleze şi aluminiu. Este vorba despre exploatarea zăcământului de brucit din Budureasa, judeţul Bihor, cu obiectivul de a produce prima tonă de magneziu metalic în România până în 2027 şi cu ţinta de a atinge o capacitate de producţie de 90.000 de tone pe an până în 2032-2034.
În funcţie de evoluţia capacităţii de producţie, proiectul este prezentat ca urmând să creeze până la 1.000 de locuri de muncă directe şi până la 10.000 de locuri de muncă indirecte.
Compania se prezintă ca urmând să fie producătorul principal de magneziu metalic (Mg) al UE, oferind Europei o alternativă de aprovizionare internă pentru cererea sa, care este în prezent 100% importată.