Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a demarat o acţiune de amploare, la nivel naţional, în staţiile de alimentare cu combustibil deţinute de OMV Petrom, scrie Profit.ro.
Aproape 200 de staţii de carburant din reţeaua OMV – Petrom au fost controlate de comisarii ANPC în toată ţara, în două zile.
Pentru neregulile găsite au fost date amenzi în valoare de 340.000 de lei, iar 11 staţii au fost închise temporar. ”Aşa cum am văzut în ultima perioadă, mai multe state europene ne atrag atenţia că nu suntem încă pregătiţi să accedem la toate sistemele lor (n.r. Austria, ţara de origine a grupului OMV, proprietarul Petrom, refuză aderarea completă a României la Schengen). În urma acţiunii, ne dăm seama că nici operatorii lor economici de marcă nu sunt pregătiţi pentru ţara noastră, aşa cum ne aşteptam”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.
Inspectorii ANPC verifică, în primul rând, modul de calibrare a pompelor, urmărind cantitatea netă de combustibil care este vândută clienţilor. De fapt, este vorba de concordanţa dintre ceea ce apare pe bon şi ceea ce este în rezervor.
De asemenea, ei efectuează controale şi în magazinele staţiilor de alimentare, atât în ceea ce priveşte produsele alimentare, cât şi nealimentare.
„Controalele vizează compania, atât varianta austriacă, dar şi varianta românească, adică Petrom - OMV. Este verificat modul în care acestea îşi desfăşoară activitatea, plecând de la siguranţa alimentării cu combustibil, până la modul în care este comercializat. Înţeleg, cel puţin în această fază intermediară, că la acest moment peste 10 staţii au fost oprite temporar de la prestarea de servicii.
“Această acţiune amplă are în vedere dorinţa noastră permanentă de a învăţa de la cei mai buni. Aşa cum am văzut în ultima perioadă, mai multe state europene ne atrag atenţia că nu suntem încă pregătiţi să accedem la toate sistemele lor. În urma acţiunii, ne dăm seama că nici operatorii lor economici de marcă nu sunt pregătiţi pentru ţara noastră, aşa cum ne aşteptam. Să ridice piatra cel fără de păcat spune religia creştină. Le oferim acest studiu de caz pentru a ne ajuta prin a ne spune dacă lor le plac imaginile realizate în cadrul acţiunii”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.
Principalele abateri constatate au fost: lipsa etichetelor de preţ ale produselor, de la raft; folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu insecte moarte, acumulari de praf, impurităţi şi gheaţă; utilizarea unor pompe de carburant cu canelele (pistol de alimentare) cu zone depreciate, cu grad avansat de uzură şi rugină sau murdare; folosirea unor manometre fără verificare metrologică; comercializarea unor produse neetichetate - fără elemente de identificare; folosirea unor maşini de gheaţă neigienizate, scoase din uz; nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor recomandată de producător.
Comisarii ANPC au mai descoperit: neconcordanţe între între preţul afişat la raft şi cel perceput la casa de marcat; comercializarea unor produse cu data limită de consum depăşită; comercializarea unor produse alimentare vrac, fără a fi însoţite de data deschiderii; comercializarea unor produse culinare finite pentru care nu s-a prezentat fişe de producţie; comercializarea unor jucării care nu erau însoţite de informaţii privind elementele de identificare, vârstă utilizatorilor sau avertismente legate de utilizare comercializarea unor echipamente electrice pentru care nu era afişată taxa de timbru verde; nerespectarea regimului promoţiilor (comercializarea unor produse ambalate multipack, pentru care nu s-a regăsit produsul de referinţă, diferenţa între preţul afişat la promoţie şi cel perceput la casa de marcat); utilizarea unor echipamente de gătire neigienizate sau cu un grad avansat de uzură; folosirea unor ceşti neigienizate, cu urme de produs; utilizarea unor produse cu stare termică schimbată; folosirea unor ustensile neprofesionale în bucătărie şi a unor coşuri de gunoi fără capac.