20 de proprietari de imobile din capitală vor plăti impozite şi de cinci ori mai mari anul viitor. Acest lucru se întâmplă pentru că nu şi-au renovat faţadele clădirilor pe care le deţin, situaţie în care sunt mii de clădiri vechi din întreaga ţara.
Cei care trec pe lângă ele, trebuie să fie extrem de atenti şi cu privirea în sus. De pe aceste clădiri exista riscul să cadă tencuiala, aşa cum de multe ori suntem avertizaţi printr-un afiş.
Majoritatea clădirilor vechi din Bucureşti se găsesc în sectoarele 1 şi 2 şi multe dintre ele au faţadele degradate. Ele sunt inestetice şi în plus, sunt un mare pericol pentru cei care trec pe lângă ele.
Proprietarii acestor clădiri, fie că sunt persoane fizice sau juridice, ori chiar instituţii au obligaţia să le întreţină corespunzător. În caz contrar primăriile le pot aplica o amendă de până la 5.000 de lei şi printr-o decizie de consiliu, pot decide creşterea impozitului pe proprietate. O astfel de decizie a luat şi Primăria Sectorului 1.
Somaţiile au început să curgă încă de la începutul anului, dar nu toţi proprietarii le-au dat curs. 20 dintre proprietari vor avea anul viitor un impozit mai mare, de la două până la cinci ori mai mare ca cel de anul acesta, în funcţie de degradarea acestora. Specialiştii salută decizia primăriei, dar atenţionează că ea trebuie extinsă.
În plus, experţii le recomandă autorităţilor locale să îi sprijine pe acei proprietari care vor să îşi renoveze imobillele, dar nu au resursele financiare.
Şi în Timişoara s-au trimis, încă de la începutul anului, peste 2000 de somaţii la proprietarii care nu îşi îngrijesc faţadele. Aceştia au posibilitatea până la finalul anului să intre în legalitate.