Preşedintele interimar Ilie Bolojan are, miercuri, discuţii cu reprezentanţii partidelor parlamentare la Palatul Cotroceni, pentru a pregăti poziţia României la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie. „Este posibil să fie luate decizii cu efecte directe asupra politicii externe şi a apărării europene şi, astfel, să se impună adoptarea unor măsuri şi de către România”, a explicat Bolojan.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, aceste consultări au rolul de a defini poziţia României pentru summitul de la Bruxelles. Discuţiile încep la ora 9.00 cu PSD, urmate de AUR la 10.00. La ora 11.00, Ilie Bolojan va lua parte la videoconferinţa găzduită de preşedintele Consiliului European, Antonio Costa. Consultările vor fi reluate la 12.00 cu USR, urmate de Partidul SOS România la 13.00, UDMR la 14.00, POT la 15.00 şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale la 16.00. Întâlnirea cu PNL, iniţial programată la 11.00, a fost mutată la 16.30.
„De ce am invitat partidele la consultări: săptămâna viitoare va fi o reuniune a Consiliului European, care are pe agendă chestiuni importante de securitate. Este posibil să fie luate decizii cu efecte directe asupra politicii externe şi a apărării europene şi, astfel, să se impună adoptarea unor măsuri şi de către România”, a declarat Ilie Bolojan într-un mesaj transmis marţi.
Acesta a precizat că temele aflate pe agenda Consiliului European vizează politica de apărare a UE, sprijinul pentru Ucraina şi creşterea cheltuielilor militare.
„În privinţa politicii de apărare, ţările europene vor fi nevoite să îşi asume un rol mai important şi să suporte o parte mai mare din costurile asigurării păcii în Europa. Sprijinul pentru Ucraina vizează atât situaţia actuală de conflict, cât şi asigurarea susţinerii în perspectiva încetării focului şi a derulării negocierilor pentru pace. În cele din urmă, creşterea bugetelor pentru apărare este o tendinţă care nu va putea fi evitată”, a explicat Bolojan.
În acest context geopolitic instabil, România ar putea fi nevoită să îşi ajusteze strategia externă, a adăugat şeful statului.
„Există însă lucruri care nu se vor schimba, şi anume interesele naţionale ale României: o ţară în siguranţă, o ţară prosperă, o ţară de încredere, în pace cu vecinii. Suntem o ţară sigură, pentru că beneficiem de garanţii solide de apărare. Securitatea noastră şi a Europei o datorăm scutului NATO şi garanţiilor date de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Prezenţa trupelor americane şi ale aliaţilor pe teritoriul României nu a făcut altceva decât să întărească securitatea Europei, iar noi vom pleda pentru menţinerea lor”, a subliniat el.
Bolojan a mai afirmat că „greutatea cuvântului României pe plan extern va depinde atât de stabilitatea politică internă, de buna guvernare şi de accesarea fondurilor europene, cât şi de desfăşurarea liberă şi corectă a alegerilor programate în luna mai”.
Liderii politici au exprimat poziţii clare privind o eventuală trimitere de trupe în Ucraina.
„Cu siguranţă vă pot spune de acum că AUR nu susţine ca România să trimită vreun soldat în Ucraina, fără ca o organizaţie din care facem parte să-şi asume clar un rol de menţinere a păcii, fie că vorbim de ONU, fie că vorbim de NATO”, a declarat George Simion.
Candidatul coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a afirmat ferm: „Dacă voi fi preşedintele României, nu vom trimite trupe în Ucraina. Punct!”
Şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a respins categoric această posibilitate:
„Astăzi răspunsul este categoric nu. Este război acolo, nu există nici măcar perspectiva foarte apropiată a unei înţelegeri care ar însemna pace, deci categoric nu. (...) Putem dezvolta ce înseamnă forţe de menţinere a păcii, care sunt priorităţile, încetarea focului nu este pace, acordul de pace urmează mai târziu. Eu sunt pentru a se ajunge cât mai repede la încetarea focului ca să deschizi calea pentru dialogul diplomatic. Asta nu înseamnă că Ucraina a pierdut, că Rusia a câştigat, nu înseamnă că, după încetarea focului, nu ai posibilitatea de a ajunge la o înţelegere acceptabilă pentru Ucraina. Dar, în acest moment, trimitere de trupe, nu, fiindcă e război, nu trimiţi trupe în război, dacă nu vrei să intri în război, şi eu sunt categoric împotrivă”, a declarat Kelemen.