La fiecare trei secunde, în România, o femeie este victima unei forme de hărţuire: verbală, emoţională sau fizică. Doar anul acesta, o mie au fost victime. Hărţuirea la locul de muncă este unul dintre cele mai des întâlnite fenomene din România şi nu ţine cont de gen. Bărbaţi sau femei, mulţi trec prin situaţii umilitoare. Cei mai mulţi ascund realitatea şi preferă să-şi schimbe serviciul. Dar nimeni nu le garantează că nu vor mai trece prin astfel de momente.
A fost publicat, recent, primul ghid pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii la locul de muncă. Totuşi, despre acest lucru se vorbeşte prea puţin. Mai multe organizaţii au cerut încă de anul trecut ractificarea convenţiei pentru eliminarea fenomenului şi au făcut recomandări pentru elaborarea unui astfel de ghid.
Instituţiile ar trebui să aibă reguli clare împotriva violenţei la serviciu. Cele mai multe dintre victime sunt femei, dar puţine recunosc. Teama să nu-şi piardă locul de muncă, prejudecăţile celor din jur sau ruşinea sunt doat câteva dintre motivele care le fac să tacă.
Există mai multe forme de hărţuire: atingeri şi propuneri indecente, injurii sau discreditarea profesională sunt doar câteva. Şi nu doar femeile sunt agresate la serviciu, ci şi bărbaţii.
Doar în primele nouă luni au fost hărţuite în spaţiul public 130 de persoane, iar în momentul de faţă sunt 287 de anchete în curs.